Hiç Solitaire oynadınız mı veya sever misiniz bilemiyorum. Ben henüz 1 ay önce internetsiz bilgisayara denk gelince oynamak zorunda kaldım. O gün bir dönüm noktası oldu ve asla anlamadığım Solitaire oyunlarını öğrendim ve aşık oldum. Sonraki günlerde yaptığım araştırmalara göre ise Microsoft Solitaire Collection bu işin en iyisi. Microsoft Solitaire Collection

Bulmaca oyunlarını sevdiğimi yazılarımı takip edenler bilir; önceden Android için 3 Farklı Sayı Bulmacası, Bloxorz ve Kelimecim yazılarında her türden bulmaca oyununa el attığımı yazdım. Solitaire ile tanışmak bu yüzden benim için büyük zevkti.

Solitaire Nedir?

Solitaire, tüm zamanların en çok oynanan bilgisayar oyunu. Bunun nedeni basit kurallar ve anlaşılır oynanış tarzı. Windows ile birlikte tanıdığımız Solitaire oyunu klasik olarak herkesin bildiği moduyla şöyle oynanıyor: Önce en büyük karttan en küçük karta kadar bir siyah bir de kırmızı sırasıyla sıralamanız gerekiyor. Daha sonra sıraladığınız kartları en küçük karttan en büyük karta doğru sırasıyla yani Maça kartıysa bütün kartlar Maça olacak şekilde düzgünce sıralamalısınız.

Bütün bunları yaparken kurallar oyun türüne göre değişmeler gösterebiliyor. Hemen onlardan da bahsedelim.

Microsoft Solitaire Collection ‘ın Farkı

Microsoft’un orijinal oyunu olan Microsoft Solitaire Collection; Google Play Store, Apple App Store ve Microsoft Store’da mevcut. Google Play Store’da 1.000.000+ indirme sayısına sahip.

Oyunun diğerlerinden ilk farkı içinde 5 farklı Solitaire oyunu bulunduruyor olması. Bunlardan ilki Klondike. Herkesin en sevdiği ve Solitaire olarak bildiği Kolondike, en klasiği. Bir ya da 3 kart seçerek masadaki kartları temizlemeye çalışıyorsunuz. Boş olan sütunlara sadece en yüksek kartı taşıyabilirsiniz. Deste temizlemeli modlar içinde en kolayı bence bu oyun türü. 

Spider ise sekiz kart sütunu ile oynamanıza olanak sağlıyor ve bence deste temizleme modları arasında en sıkıcı ve uğraştırıcı olanı. Çünkü her desteyi kendi içerisinde temizlemeniz gerekiyor ve zaman alan bir durum.

FreeCell deste temizleme modlarından sonuncusu ve en güzeli bence. Kolondike’dan farklı olarak her desteyi kafanıza göre taşıyamıyorsunuz belli bir sınırınız var ama fazladan 4 tane de boş hücreniz var. Kolondike’ın tersine boş olan sütunlara istediğiniz kartı taşıyabiliyorsunuz. Yine doğru sıralamaya ulaşmanız gerekiyor ama daha stratejik. Birkaç hamle ilerisini görmeniz ve ona göre oynamanız gerekiyor.

TriPeaks ise tam olarak bir deste temizleme modu değil. 3 tane üçgen şeklinde sıralanmış kartları temizlemeniz gerek ve bunu yapmak için verilen kartın bir üstü veya bir altı olan kartı seçmeniz gerek.

Pyramid’de TriPeaks gibi ama daha farklı. Seçtiğiniz iki kartın toplamı 13 etmeli ve bu şekilde piramitin en üstüne kadar temizlemelisiniz.

Günlük Görevler ve Turnuvalar

Oyun sadece 5 tane mod vermekle kalmıyor, günlük görevler de veriyor. Bunların yanında 1 gün süren turnuvalar da var. Belli süre içerisinde belirli oyunları bitirmenizi istiyor. Oyun içerisinde kazandığınız turnuvalar, görevler ve oyunlar sayesinde madalyalar topluyorsunuz.

Oyun sadece oyunlarıyla değil temaları ve grafikleriyle de çok güzel tasarlanmış. Şahsen dilediğim fotoğrafı destelere uygulayabilmem çok güzel bence. Kendi temanızı yaratıp onunla oynamak gibi yok diyorum ve yorumu sizlere bırakıyorum.

Oyunu bilgisayarınızdan oynamak için Microsoft Store’dan, mobilden oynamak için Google Play Store veya Apple App Store’dan indirebilirsiniz. Dilerseniz aşağıdaki linklerden de ulaşabilirsiniz.