Gün içerisinde aklımıza gelen ufak notları, deneme çalışmalarını, kimi zaman da yaratıcı fikirleri unutmadan kayıt altına almak için her zaman elimizin altında olan mobil cihazlardan yararlanıyoruz. Ancak akıllı telefon ve tabletlerin dahili not defteri uygulamaları, her zaman pratik bir kullanım sunmayabiliyor. Özellikle uzun metinlerin yazımında pratik ve elverişli bir kullanıcı deneyimi için mobil yazı uygulaması örneklerinden faydalanmak iyi bir seçenek olabilir.

İster meslek icabı ister hobi amaçlı olsun, mobil cihazlar üzerinde yazı yazmak istiyorsanız, sadece bunun için tasarlanan mobil uygulamalara rahatlıkla başvurabilirsiniz. Bu metin odaklı uygulamalar sayesinde daha hızlı yazıp işlerinizi organize edebilir, hatta yazı yazma sürecinizi giderek çok daha verimli bir hale getirebilirsiniz.

İşte roman yazımından alışveriş listesi hazırlamaya kadar hemen her açıdan kolaylık sağlayabilecek 10 mobil yazı uygulaması…

1) Microsoft Word

Microsoft Word

Dünyaca bilinen Office uygulamalarından Microsoft Word’ün mobil uygulaması ile belge oluşturabilir ya da hazır belgeleri görüntüleyip düzenleyebilirsiniz. Üstelik resim, grafik, dipnot, formül, tablo ve şablon gibi çeşitli özelliklere sahip bu uygulama, masaüstü versiyonunu da aratmıyor. OneDrive, SharePoint, Google Drive ve Dropbox gibi entegrasyonları sayesinde ise dosyalarınıza her türlü cihazdan eş zamanlı olarak ulaşabilirsiniz.

Uygulamayı Android için buraya, iOS için buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

2) iA Writer

iA Writer

iA Writer, oldukça sade bir tasarıma sahip olması nedeniyle kullanıcılarına yalnızca yazı yazmaya odaklanmayı vadediyor. Bu uygulama; dahili tarayıcı, çeşitli yazı tipleri, gece modu gibi özelliklerinin yanı sıra Multimarkdown, HTML, PDF, .docx desteği ve Google Drive, Dropbox entegrasyonlarına da sahip. Yazının okunma süresini ve toplam cümle, sözcük, karakter sayısını da gösteren bu uygulama üzerinden yazılarınızı WordPress ve Medium’da paylaşabilirsiniz.

Uygulamayı Android için buraya, iOS için buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

3) 1Writer

1Writer

JavaScript desteği sayesinde yazılarınızı yaratıcı bir şekilde düzenleme olanağı sağlayan 1Writer, çoğu dosya formatını ve entegrasyonu destekleyen bir mobil yazı uygulaması. Geniş bir tema ve yazı tipi kataloğu barındıran bu uygulamada, içeriğinizi Touch ID yöntemiyle koruyabilirsiniz. Ayrıca Google Chrome, Gmail, Tumblr, Drafts, Terminology, Day One, Editorial, Byword ve Ulysses gibi uygulamalarla etkileşimi de destekliyor.

iOS uygulamasını buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

4) JotterPad

JotterPad

Kullanıcı dostu JotterPad, bilmediğiniz kelimelerin anlamına hızlıca bakabilmenizi veya sık kullandığınız kelimelerin eş anlamlılarını bulabilmenizi sağlayan dahili sözlük işleviyle öne çıkıyor. Uygulamada sözcük sayısı, cümle arama, genişletilmiş klavye gibi seçeneklerin yanında Markdown, PDF, .docx, .rtf formatları desteği, Google Drive, Dropbox ve OneDrive entegrasyonu da yer alıyor.

Android uygulamasını buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

5) Byword

Byword

Kapsamlı Markdown desteği sunan Byword aracılığıyla yazılarınızı iOS işletim sistemiyle çalışan tüm cihazlarınızda eş zamanlı olarak görüntüleyebilirsiniz. Bölünmüş ekran görünümü (split screen) özelliği ile yazı yazarken diğer uygulamaları da takip etme imkanı sunan Byword ile yazılarınızı direkt Medium, WordPress, Tumblr, Blogger ve Evernote gibi platformlarda yayımlayabilirsiniz.

iOS uygulamasını buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

6) Monospace

Monospace

Minimalist bir arayüzü olan Monospace ile yazı tipini istediğiniz gibi seçip kişiselleştirebilirsiniz. Yazılarınızı kendi dahili hafızasında saklayan bu mobil yazı uygulaması, klasör yerine hashtag (#) sistemi kullanarak, organize olmanıza yardımcı oluyor. Aynı zamanda Markdown desteği veren Monospace, yazılarınızı WordPress ve Tumblr gibi sitelere özel kopyala-yapıştır yöntemiyle kolaylıkla yayımlayabilme imkanı sunuyor.

Android uygulamasını buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

7) Prompts

Prompts

Prompts, yazı yazma sürecinize yardımcı olmak adına ilham meleğiniz olmayı hedefleyen bir uygulama. Uygulamayı açtığınızda konu önerileri veren Prompts, takıldığınız yerlerde nasıl devam edebileceğiniz hakkında da tavsiyeler sunuyor. Yazılarınıza devam etmeniz için sizi teşvik eden bildirimler gönderecek şekilde ayarlayabileceğiniz uygulama, giriş kısmında zorlanan yazarlara destek olmak için başlangıç cümlelerinden oluşan geniş bir kataloğa sahip.

iOS uygulamasını buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

8) Writer Plus

Writer Plus

Batarya dostu Writer Plus ile oluşturduğunuz içerikleri rahatlıkla düzenleyip kaydedebilirsiniz. Yazılarınızı içe içe klasörler şeklinde organize etme imkanı sunan bu uygulama, klavyeler için kısa yollar, gece modu, detaylı kelime istatistikleri, sağdan sola yazma ve Markdown gibi birçok özellik barındırıyor.

Android uygulamasını buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

9) Writing Kit

Writing Kit

Markdown ve Fountain ile çalışan yazarlara yönelik geliştirilen Writing Kit, Dropbox, TextExpander ve HTML desteği gibi çeşitli özelliklere sahip. Hızlıca makale arama ve araştırma yapma gibi imkanlar sunan bu uygulama, özellikle Fountain kullanan senaristlerin ilk tercihi olmaya aday.

iOS uygulamasını buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

10) Editorial

Editorial

Arayüzünü istediğiniz gibi şekillendirme imkanı veren yazı yazma ve düzenleme uygulaması Editorial; Python, Markdown, Fountain, TaskPaper, HTML, Dropbox desteği içeriyor. Bu uygulamanın dahili tarayıcısıyla uygulamayı kapatmadan araştırma yapabilir, genişletilmiş klavyesiyle Markdown için gerekli özel karakterlere erişebilirsiniz.

iOS uygulamasını buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

Sizin yazı yazmak veya not almak için kullandığınız benzer uygulamalar var mı? Görüşlerinizi bizimle yorumlar bölümünden paylaşabilirsiniz.