Sosyal hayatın durduğu, ailelerin kaynaştığı, okulların kapatıldığı bu karantina günlerinde herkes kasvetli ve tedirgin. İlkokuldan Üniversitelerdeki derslere kadar, yabancı dil kursları, enstrüman dersleri, neredeyse konserler bile internet üzerinden canlı yayınlar ile verilmeye başlandı. Evet, herkes evinde zaman öldürmek için bir şeyler yapmaya çalışıyor. Kimisi çalgı öğreniyor, kimisi kitap okuyor kimisi de koridorda volta atıyor.  Uzun bir süredir ise kendimi geliştirme yolunda ilerlediğim ve büyük katkısını aldığım İstanbul İşletme Enstitüsü’nden sizlere bahsetmek istiyorum. Online eğitim dediğin böyle olur!

sertifika

Online Eğitim – Alanında Uzman Eğitmen Kadrosu

Öncelikle kendi bölümüm hatta belki de diğer üniversite ve bölümlerde de geçerli olabilecek bir şikayetten öncelikle bahsetmek istiyorum. Hatta çoğu arkadaşım da bu şikayete katılıyorlar.

Üniversitelerdeki eğitimlerin -hepsinde olmamakla birlikte- birkaç ”boktan” slayt gösterimi ile verildiğini bilenler vardır. Öyle ki hocalar sadece yüzlerce imla hatası ile dolu cümle yazıyor, önümüze bunları not diye veriyor; sınavda ise hatta başka şeyler soruyorlar. Uzaktan eğitim aldığımız şu dönemde halen dahi sistemlere yüklenen slaytlar ”boktan”. Eğitim sistemi bu şekilde devam ederken en azından kendimizi kaliteli online eğitim alarak daha fazla geliştirebileceğimiz bir siteden bahsetmek istiyorum: İstanbul İşletme Enstitüsü.

Kendi bölümüm adına Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanlığı gibi eğitimlerin benim için önemli olduğunu biliyordum ve internette harıl harıl eğitim aramaya koyulmuştum. İstanbul İşletme Enstitüsü’nü keşfettim. Sitede 60’dan fazla ders içeriği, şu anda 1 milyondan fazla kullanıcı ve 50’den fazla alanında uzman eğitmen kadrosu ile dikkatimi çekmişti. Aradığım başlıkları içeren dersler de mevcuttu. Hemen Dijital Pazarlama dersine katılarak eğitimleri en azından test edeyim dedim ve gerçekten çok memnun kaldım.

Sedat Ateş’ten almış olduğum Dijital Pazarlama eğitiminden memnun kalmakla beraber bu sektörde kendimizi geliştirmemiz adına bütün katılımcılara değerli kaynaklar, videolar ve kitaplar da önerildi. Hatta Dijital Pazarlama sadece teorik olarak değil pratik yapılarak da anlatıldı. Öyle ki bu dersi tamamlayıp ilk sertifikamı da aldıktan sonra gene aynı eğitmenden Sosyal Medya Uzmanlığı dersine kaydoldum aynı şekilde sınavda başarılı olarak sertifikamı da aldım.

Sadece İletişim, Reklam, Halkla İlişkiler veya İnsan Kaynakları adına değil; birçok farklı sektörün de eğitimini sitede bulabilirsiniz. Kişisel Gelişim, Satış ve Pazarlama, Finans-Muhasebe, Yabancı Dil, Yazılım ve Bilişim gibi birçok alanda kendinizi geliştirebileceğiniz dersleri bulabilirsiniz. Dersi verecek olan eğitmenin -diğer eğitimlerin eğitmenlerinin de- özgeçmişini site içerisinde bulabilir, hocaları araştırabilir, onlar ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Ders içeriklerinin, sizlere nelerin öğretileceğinin bilgileri de eğitimlerin içeriğinde detaylı bir şekilde verilmiş durumda.

Ders İçeriği, Derse Kayıt Olma ve Ders Sayfası Kullanımı Hakkında

Tabi ki derslere kayıt olmadan önce siteye üye olmanız gerekiyor. Kaydı tamamladıktan sonra mail adresinize gelecek olan posta içerisinden üyeliğinizi aktifleştirin. Artık online eğitim almaya hazırsınız. İstediğiniz sektörde, istediğiniz alanda içerikleri site içerisinde araştırın. Eğitimlerin içeriğini okuyun, eğitmenlerin yetkinlikleri ölçün. Eğitim içeriklerini incelerken dikkatinizi şu gibi başlıklar çekecektir: ”… Eğitimine Kimler Katılmalıdır?”, ”Neler Öğreneceksiniz?”, ”Eğitimin Konu Başlıkları” gibi yazıları okuyun ve eğitimi alıp almayacağınıza karar verin. Site sizler için bu başlıklar altında eğitimin ”hedef kitlesi” olup olmadığınızın kararını vermenizi bile sağlayabiliyor.

Bilgilendirmek istediğim bir başka konu ise, haftalık alabileceğiniz eğitim sayısı. Benim online eğitim almaya başladığım dönemde aslında 1 haftada en fazla 2 ders alabiliyorduk; bu sayı ise şimdi 3’e yükseltildi. Çünkü; malum Coronavirüs’ten dolayı kendimize özel karantina günlerimizde evde çok fazla vakit geçiriyoruz ve bu vakti değerlendirmek gerekiyor. İstanbul İşletme Enstitüsü de bu konuda haftalık ders sayısını 3’e çıkardı. Fakat,  aslında iki haftada 3 derse kayıt oluyorsunuz çünkü, ertesi hafta ders alamıyorsunuz. Örneğin; gelecek hafta 6 Nisan’da başlayacak olan 3 eğitime kayıt oldunuz diyelim, 13 Nisan’da başlayacak diğer eğitimlere ise kayıt olamayacaksınız. Kayıt olabileceğiniz derslerin başlama tarihi ise bu sistemde 27 Nisan oluyor.

İstanbul İşletme Enstitüsü’nde bazı eğitimler tamamen ücretsizken bazı eğitimler ise ücretli durumda. Derslerin görselleri üzerinde ya da eğitime tıkladıktan sonraki önünüze gelen sayfada ücretleri görebilirsiniz. Yüksek ücretli -mesela 20 TL üzeri- eğitimler genellikle uzun soluklu eğitimler oluyor, eğitim süresi 3-4 ayı bulabiliyor. Ücretsiz eğitimler ise tam olarak bir hafta sürüyor. Hafta içi eğitmenin belirlediği günlerde ve saatlerde görüntülü ve sunumlu şekilde canlı dersler yapılıyor. Eğitimlere katılın, not tutun. Unutmayın söz uçar, yazı kalır.

Ücretsiz eğitimler hakkında söylemem gereken bir şey daha var, o da şu: Ücretsiz eğitimler de bir noktadan sonra ücretli hale geliyor. Örneğin; benim almış olduğum İngilizce C1-C2 eğitimi aslında ücretsizdi, katılımcı sayısı 1000’i aştıktan sonra ücretli hale getirdiler. Çünkü, eğitime kayıt olanlar, derse hiç katılmayarak kontenjan dolduruyor. Enstitü de çözümü derslere kontenjan koyarak ayarlamış. Bu sayede eğitimi gerçekten almak isteyen kişiler ücretsiz kayıt olabiliyorlar.

İnce eleyip, sık dokuyarak seçmiş olduğunuz dersi/dersleri sitenin sağ üst köşesinde ”Kontrol paneli”ne tıkladıktan sonra ”Online Eğitimlerim” kısmında görebilirsiniz. Eğitimlerinizin başladığı andan itibaren ise ”Ders Sayfam” sekmesinden eğitimlerinize katılmaya başlayın. Söylediğim gibi eğitmenlerin belirlediği günlerde ve saatlerde -genellikle eğitimin verildiği hafta içi her akşam saat 20.00’da canlı yayınlar yapılıyor- eğitimlere katılım sağlayın. Her gün dersleriniz bir saat sürecektir. Bu süre içerisinde canlı eğitimlerde mesaj kısmında eğitmeninize sorular sorabilir, eğitmenin sorularına cevap verebilirsiniz.

Online Eğitim

Eğitimler sadece canlı yayınlar ile yapılmıyor. Ders sayfanızda birçok aktivite de bulunuyor. Eğitimi alan diğer öğrenciler ile oluşturulan ”Tartışma” alanları. Eğitmenin, aynı eğitimi daha önce vermiş olduğu canlı yayın videoları, eğitmenin hazırlamış olduğu deneme sınavları ve alıştırmalar- alıştırmalar aslında her eğitimde olmuyor ama benim aldığım İngilizce B1-B2 eğitiminde vardı- bulunuyor. Gene aynı şekilde eğitmen sizlere ödev veriyor. Ders sayfanız içerisinde bu gibi etkinlikleri tamamlayarak öğrenciler arasındaki tabloda, eğitime katılım anlamında bir sıralamada yer bulacaksınız. Sizlerin bu etkinliklere katılarak neler elde edebileceğinizden ise aşağıdaki sertifika konusu içerisinde bahsedeceğim.

Online Eğitimler ile Sertifika Sahibi Olun

Ders sayfanız içerisinde demin bahsetmiş olduğum etkinlikleri tamamlayarak elbetteki konu ile ilgili kazanımlar, öğretiler elde edeceksiniz. Aynı zamanda online eğitiminizi tamamladığınız ders için sertifika sahibi olma yolunda da emin adımlar atmış olacaksınız.

Hafta içindeki canlı dersleri dinlediniz, tartışmalara katıldınız, eğitmenin istediği ödevi yaptınız, anketlere katılım gösterdiniz, deneme sınavlarını da başarıyla tamamladıktan sonra- deneme sınavlarında 70’i geçerseniz sistem sizi başarılı sayacaktır- ders sayfası içerisinde puan tablosunda yeriniz olacak. Bu yer ve puanınız sayesinde sertifika sınavında daha da rahat olabilirsiniz. Aynı zamanda eğitmenin verdiği ödevden de puan alacaksınız. Puan tablosunda elde ettiğiniz puanlar, ödevden aldığınız puan sertifika sınavında aldığınız puana işlenecek.

Gelelim sertifika sınavına; eğitimi tamamladıktan sonra o hafta Pazar günü sertifika sınavları başlar. Öğlen 12.00’dan gece 00.00’a kadar istediğiniz anda sertifika sınavına girebilirsiniz. Eğer ki 70 puanı geçerseniz sertifika kazanma şansına sahip olursunuz. Diyelim ki, 70 puanı geçemediniz ve sistem sizi başarısız gösterdi. Bahsetmiş olduğum sıralamadaki yeriniz ve eğitmenin ödevinize verdiği puan ile beraber 70 ve üstü puan alabilir, sertifika sahibi olabilirsiniz.

Online Eğitim

Sertifikalar ise hem ücretli hem de ücretsiz. Dilerseniz başarılı olduğunuz dersin resmi belgesini yani sertifikanızı 78 liraya alabilirsiniz. Dilerseniz de ücretsiz adınıza özel sertifika kodunuzu alın. Ücretsiz kodlu sertifikalar her türlü sosyal mecrada kullanılabilir ve işverenler tarafından sorgulanabilir durumdadır. Kodlar her öğrenciye özel düzenlenir, 12 haneli doğrulama numarası ve belge kodu taşır.

İsterseniz de soğuk damgalı, sertifikanızı sipariş edebilirsiniz. Ben sadece deneyimlemek amaçlı olarak ilk aldığım iki eğitimin sertifikasını aldım. Sonrasında ise 2 haftada katıldığım 3 ders olduğunu söylersem, resmi belgeyi sipariş edemediğimi anlayabilirsiniz 🙂 Ama resmi belgenin, sertifikanın kokusu ise bir başka gerçekten.

Şu ana kadar Dijital Pazarlama, Sosyal Medya Uzmanlığı, İngilizce A1-A2/B1-B2/C1-C2, İnsan Kaynakları Asistanlığı, Yaratıcı Yazarlık ve PhotoShop eğitimlerini başarıyla tamamladım. Aldığım sertifikalardan dolayı ne kadar mutlu olduysam ders içeriklerinden de bir o kadar memnun kaldım. Sizlerde hemen üyeliğinizi oluşturun ve online eğitim alarak kendinizi geliştirmeye başlayın!

PAYLAŞ
Rocker ailenin Rocker çocuğu, Marvel taraftarı, futbolsever fakat çapraz bağları kopuk.