İngiliz fizik profesörü ve yazar Stephen Hawking, 76 yaşında yaşama veda etti. Tüm basın kuruluşlarının son dakika haberi olarak geçtiği ölüm haberi, bilim dünyasında üzüntüyle karşılandı.

Özellikle kuantum fiziği ve kara delikler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan ve Albert Einstein’dan sonra gelen en büyük dahi olarak görülen Hawking, 21 yaşından beri ALS hastalığı ile mücadele ediyordu.

stephen hawking hayatını kaybettiBilim Sınır Tanımadı

Tedavisi olmayan Amiyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına rağmen, çalışmalarına devam eden ve bilimsel açıklamalarıyla şaşkınlık yaratan Hawking, azmin önünde hiçbir şeyin duramadığını gösteren canlı bir örnektı.

21 yaşında kendisine motor-nöron hastalığı teşhisi konulduğunda en fazla 3 yıl yaşayacağı söylenen bilim adamı, tam 55 yıl daha yaşadı ve üretkenliği ile diğer bilim insanlarına ilham oldu.

Bedeni Tutsak, Zihni Özgür Bir Hayat!

Vücudunun neredeyse hiçbir yerini kullanamayan Hawking, kendisi için özel olarak geliştirilen ve yazıları sese dönüştürebilen bilgisayar sistemi sayesinde insanlarla iletişim kuruyordu. Ünlü fizikçi, bu şekilde yeni teorilere ve kitaplara imza atmaya devam etti.

1988 yılında kaleme aldığı “Zamanın Kısa Tarihi” isimli kitabı, 237 hafta Best Seller listesinde kalmış ve içeriği itibariyle bu listede kalmayı başaran en komplike kitaplardan biri olmuştu.

stephen hawking ve ailesiKitapları 40’dan fazla dile çevrilen Hawking’in hayatı yakın dönemde bir filme de konu olmuştu. The Theory of Everything (Her Şeyin Teorisi) isimli filmde ünlü evren bilimcinin ilk evliliği ve hastalığı ile birlikte yaşadığı zorluklar, beyaz perdeye yansıtılmıştı.

Çarpıcı Açıklamalar

Einstein’ın İzafiyet Teorisi’nin Big Bang’le başlayıp kara deliklerle sonlandığını gösteren ve Kuantum mekaniğinin İzafiyet Teorisi ile birleştirilmesi gerektiğini savunan Hawking, bu buluşuyla bilim dünyasını sarsmıştı.

Hawking, son dönemde yaptığı açıklamalarda insanlığın sonunun yakın olduğunu ve Dünya kaynaklarının hızla tükendiğini açıklamıştı. Bu nedenle insanların hayatta kalmak için farklı gezegenlerde koloniler kurması gerektiğini anlatmıştı.

Kaderin Cilvesi

Bugün Cambridge’teki evinde yaşamını kaybeden Stephen Hawking, kaderin bir cilvesi olarak Albert Einstein’ın doğum günü ve dünyada Pi Günü olarak kutlanan 14 Mart’ta yaşamını yitirdi.

PAYLAŞ
Yerden yüksekte işlerin peşinde, seyahatten beslenen, en büyük tutkusu dans, felsefesi özgürlük olan, mobil dünyaya meraklı, amatör fotoğrafçı, müzik aşığı, edebi bir kişilik.