Akıllı cihazlar, üretkenlik ve diğer pratik amaçlara yönelik uygulamaların yanı sıra, bilgisayar oyunlarını da cebimize taşıdı. Oyun uygulamaları, en çok kullanılan ve üreticilerine de en çok kazandıran uygulamalar arasında yer alıyor. Android işletim sistemi, en yaygın akıllı cihaz işletim sistemlerinin başında geldiğinden, bu oyunların pek çoğu bu sistem üzerinde oynanmakta. Peki bu yılın en popüler Android oyunları hangileri biliyor musunuz?

Android sisteminin uygulama marketi Google Play Store üzerinde, bu yıl en popüler olan oyunlar hangileriymiş, birlikte inceleyeceğiz. İşte 2017 yılının en popüler Android oyunları…

Clash Royale

Popüler strateji oyunu Clash of Clans’ın yapımcılarının bir diğer ürünü olan Clash Royale, kart oyunları ve strateji oyunlarının bir melezi diyebiliriz. Oyun alanında her iki oyuncunun iki küçük bir de ana kulesi var ve amaç karşı tarafın ana kulesini yıkmak. Bunun için de elde ettiğimiz kartlarla simgelenen askerleri kullanıyoruz. Aynı zamanda, oyuncu tarafından oyun alanı üzerine direkt dokunarak kullanılabilen okçu atışı, bomba vb. güçler de var.

Clash Royale’de kullanabildiğimiz birimlerden bazıları.

Karikatürize çizim tarzıyla, fantastik yaratıklardan oluşan sevimli orduları kapıştırmamıza izin veriyor Clash Rolyale. Askerlerimiz yakın dövüşçü, okçu, bina yıkıcı, bina, hava birimi gibi çeşitli kategorilerdeler. Farklı güç ve zayıflıklara sahip olmalarının yanında, bununla orantılı olarak oyun alanına da farklı süre aralıkları ve farklı miktarda iksir kullanarak sürülebiliyorlar.

Clash Royale oyun alanı

Güçsüz ama hızlıca art arta gönderilebilen kalabalık ordular ya da zorlukla sürülebilen, ancak oldukça güçlü az sayıda kahraman sürmek, ejderhalar gibi uçan birimlerden ya da onlara karşı okçulardan faydalanmak gibi bir çok stratejiden seçim yapmak size kalmış. Elbette, seçeceğiniz stratejilerin başarısı rakibinizin seçtiklerine uygun karşılık olmasına ve sahip olduğunuz kartlara da bağlı…

Eğer rakibinizin iki küçük kulesinden birini yıkabilirseniz, sırası gelen yeni askerlerinizi artık direkt olarak yıktığınız kulenin bulunduğu bölgeden oyuna sürebilirsiniz. Oyunun belirli bir süre limiti var, eğer bu süre dolduğunda her iki oyuncunun da ana kulesi hala ayaktaysa, küçük kulelerden daha çok yıkan oyuncu kazanıyor ve bir taç elde ediyor. Rakibinizin ana kulesini yıktığınızdaysa, üç taç alıyorsunuz. Süre bittiğinde hiç bir kule yıkılmadıysa 30 saniye uzatma başlıyor ve bu sürede ilk kule yıkan oyuncu, tek bir taç ile kazanmış oluyor.

Uygulama ücretsiz, ancak dilerseniz uygulama içi para ve kartları daha hızlı elde etmek için satın alabilirsiniz. Oyun tamamen diğer oyunculara karşı internet bağlantısıyla oynanmakta. Bu bakımdan, günde belki yarım saatinizi ayırarak, otobüste ya da yemek arasında, içinizdeki rekabetçi hisleri bilemeye bire bir!

Uygulamayı Play Store’dan indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Dream League Soccer

Futbol, başta ülkemiz olmak üzere dünya üzerindeki en popüler spor dallarından bir tanesi. Hal böyle olunca da en popüler oyunlardan bazıları futbol oyunları oluyor elbette. Yıllardır Pro Evolution Soccer ve FIFA gibi serilerden bilgisayarlar ve konsollarda futbol oyunlarına epey aşinayız.

Dream League Soccer da bu oyunların Android işletim sistemi kullanan akıllı cihazlar üzerindeki en popüler temsilcisi. Oyun 3D grafiklere sahip, dolayısıyla 300 MB’tan fazla olan indirme boyutuna sahip. Sistem gereksinimleri de giriş seviyesi cihazları biraz zorlayabilir. Ancak bu Dream League Soccer’dan keyif almak için çok üst seviye bir cihaza sahip olmanız gerektiği anlamına da gelmiyor.

DLS, futbol menejerliği ve futbol oyunlarının bir melezi diyebiliriz: Takımınızı yönetiyor, transferler yapıyor, maçlara çıkmadan taktik ve oyuncularınızı belirleyebiliyor, maçlardan daha fazla gelir elde edebilmek için stadyumunuzu geliştirebiliyorsunuz. Bunların yanında, maçlara çıktığınız zaman da ekran üzerindeki kontrollerden faydalanarak, oyuncularınızı direkt kontrol ederek, maçın kaderini elinize alıyorsunuz.

Uygulama Play Store’dan ücretsiz indirilebiliyor. Eğer kulübünüzün kasasının rahatsız edici derecede boşalmaya başladığını düşünürseniz, uygulama içi satın alma seçeneğiyle klübünüzü zenginleştirebilirsiniz.

Block Puzzle Jewel

En popüler Android oyunları arasında olan Block Puzzle Jewel, tipik bir puzzle oyunu. Ünlü Tetris oyununun biraz değiştirilmiş bir versiyonu diyebiliriz. Tetriste olduğu gibi burada da amaç, tam bir çizgiyi dolu hale getirip puan almak. Üstelik, bu kez hem dikey hem yatayda yapabiliyoruz bunu. Kullandığımız parçalar da yaklaşık aynılar tetrisle.

Farklı olan, parçaları sadece geldikleri şekilde yerleştirebiliyor oluşumuz. Herhangi bir çevirme imkânımız olmadığından, parçaları boşluk ya da sıkışıklığa sebep olmadan stratejik olarak yerleştirebilmek gerekiyor. Eğer oyun alanı sıkışmış ve gelen fazla eğri büğrü ya da fazla büyük bir parçayı yerleştirecek yerimiz kalmamışsa, oyunumuz bitiyor.

Bu tip puzzle oyunlarında her zaman olan çılgın sürükleyicilik, bu oyunda da kesinlikle mevcut. Rahatlamak için açıp, kendinizi başında saatler geçirmiş olarak bulmak işten değil.

Uygulama ücretsiz, ancak uygulama içinde reklam gösterimi söz konusu. Reklamları dilediğiniz takdirde hemen geçebiliyor oluşunuz, rahatsız edici olmalarını önlemiş.

Candy Crush Saga

Muhtemelen, Candy Crush Saga’yı duymayan yoktur. Yıllardır Facebook üzerinde hemen herkesin oynadığı oyunlardan biri olduğundan, en popüler Android oyunları listesinde de yer alması şaşırtıcı olmasa gerek. Gerçekten de hemen hepimiz, oynamıyorsak olsak bile, toplu taşıma araçlarında, parklarda ve hatta belki bir hastanede oturan insanların ellerindeki akıllı telefonlarında Candy Crush Saga oynadıklarını defalarca görmüşüzdür.

Olur da aramızda henüz oyunu hiç duymamış (ve dolayısıyla Facebook üzerinde, bu oyundan gelen istek bombardımanına maruz kalmamış) olanlar da varsa diyerek kısaca anlatmak gerekirse, Candy Crush Saga bir üçlü eşleme oyunu.

Farklı renklerdeki şekerleri, aynı renkten en az üç tanesi dikey ya da yatayda yan yana gelecek şekilde eşlemeye çalışıyoruz. Bunu yaparken belirli sayıda hamlemiz var. Kimi bölümlerde yalnızca belirli bir skoru elde etmek yeterliyken, kimilerinde çeşitli amaçlarımız var. Hatta bazılarında süre sınırı da söz konusu. Eğer aynı renkten 4 ya da daha fazla şekerlemeyi birleştirebilirseniz, oluşturduğunuz kombinasyona göre farklı farklı, oldukça güçlü özel şekerlemeler elde edebiliyorsunuz.

Bu tip puzzle oyunlarının ortak özelliği olan bağımlılık yapıcı derecede oynanabilirlik, Candy Crush Saga’yı bu kadar yaygın yapan özelliklerinin en başta geleni diyebiliriz. Her ne kadar serinin devamı olması için Candy Crush Soda Saga ve Candy Crusy Jelly Saga gibi farklı ve daha yeni oyunlar yapıldıysa da ilk Candy Crush Saga’nın popülerliğini yakalayabilmiş değiller.

İndirmesi ve oynaması ücretsiz olan uygulamada, dilerseniz güçlendiriciler, özel şekerlemeler ve ek canlar satın alabiliyorsunuz. Uygulamayı Facebook üzerinden oynuyorsanız dahi, mobil versiyonunu da bulundurmayı tercih edebilirsiniz. Zira mobil ve web versiyonlarındaki canlarınız bağımsız. Dolayısıyla bir tarafta canlarınız ya da güçlendiricileriniz bittiğinde, diğerinden oynamayı tercih edebilirsiniz.

Uygulamayı Play Store’dan indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Clash of Clans

En popüler Android oyunları kategorisindeki bir diğer oyun da Clash of Clans oyunu. Köyünüzü kurup geliştirme, savunma ve rakip köylere saldırma amaçlı bir strateji oyunu olan Clash of Clans’ın, Android üzerindeki bağımlılık yapıcı ve popüler oyunların ilk akla gelenlerinden bir diğeri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Clash Royale’deki aynı çizgi roman tipi sevimli görsel tarza sahip olan grafikler, oyunun aynı zamanda hemen her cihazda rahat ve performanslı bir şekilde çalışmasına da olanak sağlıyor. Zaten iki oyundaki asker tipleri de çoğunlukla aynı.

Oyunda köyünüzde inşaat işleriyle uğraşacak köylülerinizin sayısı kadar yeni inşa işini aynı anda yürütebiliyorsunuz. İnşa edebileceğiniz binalarsa savunma amaçlı, asker üretimi amaçlı ya da ekonomi amaçlı olabilmekteler. Ekonomi binaları da üretim ve depolama olarak kendi aralarında ayrılıyorlar. En temel iki kaynak altın ve iksir.

Oyun tıpkı Clash Royale gibi online bir oyun. Dolayısıyla, dünya çapında pek çok sizin gibi oyuncuya karşı köyleriniz ve ordularınızı geliştirebilir ve test edebilirsiniz. Hep hayal ettiğiniz gibi en büyük lider ve komutan olduğunuzu tüm dünyaya kanıtlamanın fırsatı parmak uçlarınızda! Uygulamayı buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

En popüler Android oyunları incelendiğinde hepsinin indirilmesi ücretsiz uygulamalar olması dikkat çekici, ancak şaşırtıcı değil. Mobil dünyada en geçerli ve güçlü iş modellerinden birinin indirilmesi ücretsiz uygulamalardan geçtiğinin canlı bir kanıtı olarak değerlendirmenin mümkün olduğu kanısındayım bu veriyi.

Oyuncular açısındansa, akıllı cihazlar ve ücretsiz de erişilebilen sayısız kaliteli seçeneğin oluşu, artık eğlencenin ceplerine, dolayısıyla da kendileriyle birlikte her yere taşınabildiğini, kelimenin her anlamıyla oldukça erişilebilir bir hale geldiğini görüyoruz.

Popüler ya da az bilinen niş oyunlar, hangisini yeğlerseniz yeğleyin, akıllı cihazlarınız ve kaliteli oyunlarınızla bol eğlenceli saatler dilerim.