Mobil uygulama dünyasında rekabet koşulları oldukça zorlu. Harika bir uygulama fikriniz olması, başarınızı garantilemiyor maalesef. Peki, başarılı olan uygulamalar ne yapmışlar merak ediyor musunuz? İşte başarılı mobil uygulamaların özellikleri:

Başarıya Giden Yolda, Devlerin Adımlarını İzleyin!

Uygulama mağazalarındaki çetin rekabette hayatta kalmak kolay değil. Mağazalardaki uygulamaların sayısı milyonlarla ifade edilirken, kullanıcıların kalite beklentileri de son derece yüksek.

Uygulamanızın başarıya ulaşmasını istiyorsanız, onları memnun edebiliyor olmalısınız. Eğer onları memnun edebilmek istiyorsanız da, doğru yerlerde doğru kartları oynamanız gerekiyor.

Neyse ki size doğru yolu gösterecek bir rehber var: Başarıya zaten ulaşmış olan uygulamaların adımlarını izlemek. Başarılı olmuş hemen hemen tüm uygulamalarda görebileceğiniz belli başlı ortak noktalar var. Uygulamanıza bunlara uygun olarak tasarlamak, kullanıcı beğenisini kazanma yolunda size fazlasıyla yardımcı olabilir.

Peki neler bu özellikler? Bir uygulamayı başarılı yapan nedir? Gelin uygulamanızı yukarılara taşıyacak olan başarılı mobil uygulamaların özellikleri nelermiş inceleyelim.

Tasarımınız Kullanıcı Dostu Olsun

Bir işi yapmak için oradan girip, buradan çıkarak uğraşmak zorunda kalmak insanların pek sevdiği bir şey değil. Eğer uygulamanızda bir bölümden diğerine nasıl gideceklerini düşünmek kullanıcıları varoluşlarını sorgulamaya itiyorsa, bir şeyleri yanlış yapmışsınız demektir. Eğer görsel tasarım seçimlerinize bakmak kullanıcıların gözlerini kanatıyorsa, yine bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz demektir.

Uygulamanız için büyük olasılıkla, mümkün olduğunca büyük bir hedef kitle istiyorsunuzdur. Bu durumda, uygulamanızı 7’den 70’e, her gruptan insanın rahatça kullanabileceği şekilde tasarlamalısınız. Ne kadar basitse, o kadar iyi…

Uygulamanızı kullanımı ve anlaması kolay bir şekilde geliştirin. Kalıcı bir başarıya giden yolda sağlam bir temel atmış olacaksınız.

başarılı mobil uygulamaların özellikleri
Sade ama şık bir görsel tasarım hem kullanıcı dostu hem göze hitap edici bir sonuç verecektir. Dolayısıyla başarılı mobil uygulamaların özellikleri arasında en öne çıkanlardan bir tanesi.

Güzel Bir Görsel Tasarım Sağlayın

İnsanlar güzel görünen şeyleri sever. Bu her şey için geçerli. Ne kadar inatla “görünüşe göre yargılamam” desek de, çoğunluk tam olarak öyle yapmakta.

Uygulamanız da istisna değil. İlk izlenim her zaman görünüşle ilgili oluyor. Eğer güncel tasarım trendleri iOS ve Android platformları arasında önemli farklar gösteriyorsa, versiyonlar için farklı tasarımlar dahi düşünebilirsiniz.

Tasarımınızın sanat ödülleri kazanmasına gerek yok. Sadece amatörce ve kötü görünmediğinden emin olun yeter. Bilhassa sadelik bu dönemde hem iOS hem Android platformlarında oldukça popüler. Sade tasarımlar hem kullanıcılar açısından kolaylık, hem de kendilerine has bir estetik sağlıyorlar. Doğru renk kombinasyonlarını seçmek ve karmaşadan kurtulmak güzel bir başlangıç noktası olabilir.

Bir Sorun Çözün

Kullanıcıları uygulamanızı indirmeye itecek ana neden bir problemlerini çözme ihtiyacı olacaktır. Uygulama kullanıcıların bir amacına hizmet ettiğinde, tekrar kullanmak üzere uygulamanıza dönmeleri için bir nedenleri olacak. Onlara aradıkları bir değeri sunmalısınız. Aksi takdirde, uygulamayı indirmelerini sağlasanız bile, öylesine bir bakıp “fena değilmiş” dedikten sonra bir kaç gün içinde unutup gideceklerdir.

başarılı mobil uygulamaların özellikleri
Instagram gibi en başarılı mobil uygulamalar, kullanıcılara aradıkları bir değer sunarak öne çıkıyorlar.

En popüler uygulamalara bakın. UBER ihtiyaç duyduğunuzda bir araç bulabilmenizi sağlıyor. WhatsApp size kolay, hızlı, etkili ve ucuz iletişim imkânı sunuyor. Instagram anılarınızı paylaşabilmeyi ve ünlülerle bağlantı kurabilmenizi sağlıyor.

Uygulamanızın kullanıcıların ihtiyaç duyduğu bir faydayı sağladığından emin olursanız, kullanımının kalıcılığını sağlama yolunda doğru adımlardan birini atmış olursunuz.

Sık Sık Güncelleyin

“Biz yaşıyoruz ve buradayız” demenin en güçlü yollarından biri sık gelen güncellemeler. Problemleri çözün, yeni özellikler getirin, var olanları geliştirin. Bununla da yetinmeyin, kullanıcılarınız geri bildirimlerine göre uygulamanızı geliştirin, içerik eklemeye devam edin…

Tüm bunları uygulayarak uygulamanızın evrilerek değişen trendlere ve kullanıcı beklentilerine uyumlu kalmasını sağlayabilirsiniz.

Eğer kullanıcılarınız memnun olmadıkları bir durumu bildiriyor, fakat haftalar hatta aylarca bu durumda bir değişiklik olmuyorsa bu onlara “he he, umrumuzda değil” demekle aynı şey oluyor. Eğer uygulamanızın tasarımı yıllar öncesinin mobil uygulamaları gibiyse, kullanıcılar onu ciddiye almakta zorlanabilir…

Uygulamanızın arkasında durmaya sürekli olarak devam etmelisiniz. Kullanıcılarınız uygulamayı ortada bırakmayacağınızı görmeliler. Geliştiricisi tarafından terk edilen bir uygulama, başlangıçta harika da olsa, kısa sürede ölü bir uygulama haline gelir. İşlevsellik olarak hala sorunsuz da olsa, bu sonucu değiştirmeyecektir.

Uygulamanızın Hızlı ve Stabil Olduğundan Emin Olun

Belki de başarılı mobil uygulamaların özellikleri arasında en önde geleni. Uygulamanız hızlıca açılmalı, ve açıldıktan sonraki her şeyi de hızlıca yapmaya devam etmeli. Kullanıcılar her hangi işlemin bitmesini beklerken ömürlerinin yarısı geçiyormuş hissine kapılmamalılar. Eğer kapılırlarsa, uygulamanızı hızla cihazlarından sileceklerinden emin olabilirsiniz…

Uygulamanızın stabil olduğundan da emin olmanız gerek. Uygulamanız, kullanıcı bir işlemin ortasındayken çökerse bu durumdan pek memnun olmayacaklarını tahmin edersiniz herhalde. Eğer bu sık sık oluyorsa, başarıyla ilgili hayallerinizi unutabilirsiniz.

Hem iOS hem Android Kullanıcılarına Ulaşın

Her iki platform da çok önemli ve büyük pazarlar. Bu yüzden hiç birinin kullanıcı kitlesini es geçmemelisiniz. Diğer yandan, yazılım açısından oldukça farklı olduklarını belirtmeliyim. Bu yüzden ya çift koldan giden bir geliştirme aşaması kurgulamalı, ya da cross-platform kütüphanelerden faydalanmalısınız. Diğer bir alternatifse, kod geliştirmeye gerek kalmadan her iki platformda aynı tasarım ve işlevleri sunabilen App maker platformlarını kullanmak.

Maliyet açısından bu seçenekler arasında neredeyse uçurumlar olduğunu söylemek mümkün. İki native uygulama geliştirmek platformlara en uyumlu sonucu verebilirken, aynı zamanda en pahalı seçenek olarak öne çıkıyor. Cross-platform kütüphaneler harcanan programcı zamanını önemli ölçüde azaltıyorlar. Diğer yandan, arayüzün oluşturulması ve işlevlerin kodlanması yine de uzayan bir süreç olabiliyor. App maker platformlarıysa genellikle aynı tasarım ve işlevselliği her iki platformda birden sunabiliyorlar. Fiyat olarak da diğer seçeneklerden çok daha uygunlar.

Burada uygulamanızdaki işlevsel ya da tasarımsal ihtiyaçlarınızı belirleyip buna göre hareket etmeniz gerekiyor. Eğer fazlasıyla özelleştirilmiş, adeta sanatsal bir tasarım düşünüyorsanız, bir backend sistemine bağlantı ya da karmaşık işlevler planlıyorsanız kod geliştirme zorunlu olabilir. Diğer yandan, tanıtım, içerik paylaşımı, ürün listeleme vb küçük işletmeler ve içerik üreticilerin ihtiyaç duydukları işlevlerin tümünü app maker platformları rahatlıkla karşılayabilmekteler.

Başarılı Mobil Uygulamaların Özellikleri Kendi Uygulamanıza da Rehber Olabilir

Başarıya ulaşmış mobil uygulamaların ortak özellikleri, kendi uygulamanızı tasarlarken size yol gösterecektir. Bu yazımda bunlardan öne çıkan bir kaçını sizler için açıkladım. Ancak başarılı uygulamaları inceleyerek daha fazlasını da bulabilirsiniz.

Isaac Newton gibi bir deha bile “eğer daha ileriyi gördüysem, devlerin omuzlarında yükseldiğim içindir” diyerek kendinden önceki başarılı bilim adamlarının hakkını teslim etmiş. Bu yüzden siz de başarılı mobil uygulamaların özellikleri ile aydınlattıkları yolda yürümekten çekinmeyin. Bunu taklitçilik olarak düşünmenize gerek yok.

Eğer sizlerin de başarılı uygulamalarda gördüğünüz ortak bir özellik varsa, yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.

Uygulama fikirlerinizin sizi başarıya ulaştırması dileklerimle bu yazımı sonlandırıyorum.

PAYLAŞ
1983 model, yazılımcı, yazar, gamer, fotoğraf sever ve fütürist.