Haberlerde, konferanslarda, sosyal medyada adını sıklıkla duyduğumuz “Girişimcilik” son zamanlarda önem kazandı. Artık hayatımızda daha fazla yere sahip. Bütün bunlardan ve en temel soruların cevaplarından önce girişimcilik nedir buna bakalım.

Girişimcilik Nedir?

Sözlük anlamıyla girişimcilik, kâr amacıyla iş kurarken riski üstüne alma durumudur. Bilinenin aksine, daha önce hiç bulunmamış bir fikri icat etmekten ibaret değildir. Mucitlikten daha çok, var olan bir fikri ya da hizmeti zamanın koşullarını göz önünde bulundurarak geliştirilmesidir.

Girişimcilik çok geniş bir alana sahiptir. Ortaya çıkmış ve çıkabilecek her alan girişimciliği de beraberinde getirir. Girişimcilik birçok alanda kendini gösterdiği için sınıflara ayrılır. Sanal ortamdan askeri ortama, kamudan özel sektöre kadar girişimciliğe yönelik faaliyetler görülebilir. Şimdi de girişimcilik türlerini inceleyelim.Girişimcilik

Girişimcilik Türleri Nelerdir?

İç Girişimcilik: Bir firmanın kendi içinde başka pazarlar bulmasıdır. Girişimciliğin getirdiği kâr, ana firmaya aittir. Bu girişim türü geleneksel işletmelerin zamana ayak uydurması ve pazarda varlığını sürdürebilmesi için çok önemlidir. Bir restoranın internet üzerinden sipariş almaya başlaması, bir giyim mağazasının mobil uygulama çıkartarak ürünlerini tanıtması örnek olarak gösterilebilir.

Ticari Girişimcilik: Piyasada ihtiyaç duyulan alanda iş kurmaktır. Bir anda her yerde gördüğümüz çiğ köfte dükkanları, lokmacılar, her sokakta açılan fitness salonları en büyük örnekleridir. Bu girişimcilik türünün diğer ismi özel sektör girişimciliğidir.

Sosyal Girimcilik: Sosyal dönüşüm adına yapılan girişimlerdir. Ülkelerin ve toplumların gelişimleri için çok önemlidir. Kâr gütmek bu girişimlerin temel amacı değildir. Hedef toplumsal problemlere çözüm getirmektir. Ülkemizde yapılan “Garaj” isimli girişim Boğaziçi Üniversitesinde okuyan bir gencin; öğrenciler ile start-up firmalar arası köprü olma projesi bir sosyal girişimcilik örneğidir. “Geleceği Kodluyoruz” sosyal girişimiyle Türkiye’nin her yerinden gençlere kod yazmayı öğretmeyi hedefleyen proje de örnek olarak gösterilebilir.Girişimcilik

Kamu Girişimciliği: Bu girişim türünde sermaye şahıslardan değil devletin kendisinden sağlanır. Kamu bankalarının yatırım yapması sıkça rastlanan bir durumdur. Örneğin; okullarda öğrencilere tablet dağıtılması ve akıllı tahtaların eğitim sistemine dahil edilmesidir.

Sanal Girişimcilik: İnternet üzerinden gerçekleşen girişim türüdür. İnternet üzerinden mağazaların satışlarını yapması, ikinci el ürünlerin satışa sunulduğu internet siteleri örnek olarak verilebilir. Sermayesi en düşük getirisi en yüksek girişim türlerinden biridir. Son dönemde reklamlarını ve adını görüp duyduğumuz Trendyol ve Gardrop gibi girişimler Sanal Girişimciliğin birer örneğidir.

Kadın Girişimciliği: Bu girişim türünde edilen kârda söz sahibi olan kadın girişimcilerdir. Çok fazla desteklenir ve önemsenir. En çok teşvik alan girişim türüdür. Başak Taşpınar Değim, ev bulma konusunda sıkıntı çekiyordu. Daha sonra bu sorunu bir girişim fikrine dönüştürdü. Şu an birçok probleminizi fiyat alarak çözebileceğiniz hizmetlere sahip Armut.com’u buldu. Başak Taşpınar Değim, Hanzade Doğan Boyner(Hepsiburada.com), Gizem Yasa(Butigo.com), Emel Aksoy Gündemir(Ağ Örme Fabrikası) ve niceleri kadın girişimciliğin akla gelen isimlerinden.

Bir Girişimcide Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Girişimcilik her alanda arttığı gibi rekabet de her geçen gün artmakta. Bu rekabet ortamında ayakta kalabilmenin en büyük etkenlerinden biri şüphesiz ki sahip olunan özellikler.

Özgüven

Her şeyden önce bir girişimcide olması gereken en temel özellik, özgüven. Kapitalist sistemde yalnızca bir iş kurmak yeterli değildir. Kurulan işin devam etmesi, girişimcinin kendine ve işine duyduğu özgüvenle eş değerdir. Teknik açıdan kurulacak işin bütün detaylarının öğrenilmesi, duygusal olarak duruma kendini adapte edebilme özgüvenin büyük bir parçasını oluşturur. Atılacağınız girişim için en ufak bir korku ya da emin olamama durumu henüz o işe girmeden çözülmelidir. Aksi durumda gerçekleşen ilk krizde durumu büyütebilir, girişiminize zarar verebilirsiniz.

İleri Görüşlülük

Gelecekte yaşanabilecek krizleri önceden kestirebilmek ve önlem alabilmek, yarının trendlerini bugünden okuyabilmek her girişimcide olması gereken bir diğer özelliktir. Kurduğunuz girişimin ayakta kalabilmesi için gereklidir.

Motivasyon

Herhangi bir işte maaşlı çalışan olduğunuzda patronunuzun ya da müdürünüz sizleri motive etmesi sıkça karşılaşılan bir durumdur. Fakat bir girişiminiz olduğunda sizler için çalışan birçok kişiye sizlerin motive sağlaması gerekmektedir. Her başarılı işletmenin arkasında o işi büyüten emekçiler vardır. Onların motivasyonu için sizlerin her daim motive olmuş şekilde güne başlamanız gerekmektedir. Özellikle kriz anlarında…

İletişim Becerisi

Çalışanlarla, ortaklarla ve müşterilerle iyi bir iletişiminizin olması her daim işinize yarayacaktır. Her şeyden önce güzel ilişkiler yürütmek sizleri de motive edecektir. Yalnızca samimi olmak değil aynı zamanda gerektiği yerde doğru duruşu sergilemek de girişiminizi bir adım ileriye götürebilir.

İkna Kabiliyeti

Bir fikre sonuna kadar inanabilirsiniz. Fakat sizleri destekleyecek insanlara her daim ihtiyacınız olacaktır. Fikirlerinizi kabul ettirme sürecinde ikna kabiliyetiniz sizin en iyi silahınız olabilir.

Girişimcileri Destekleyen Kurum ve Kuruluşlar Hangileridir?

Girişim fikrinize, kişilik özelliklerinize bu konuda güveniyor fakat girişiminiz için sermaye sıkıntısı çekiyorsanız iş fikriniz için çeşitli teşvikler edinebilir, fikriniz için melek yatırımcılar bulabilirsiniz. Bu konuda size yardım edecek kurumları ve yarışmaları gelin hep beraber inceleyelim:

KOSGEB

KOSGEB için girişim temel olarak ikiye ayrılır. İlki geleneksel girişim; dükkan, kuaför, fitness salonu açmak gibi daha önce var olan hizmetlerin tekrarı geleneksel girişim olarak adlandırılır. Teknoloji seviyelerinden herhangi birinde üretimi kapsayan girişim türü de ileri girişim olarak adlandırılır. Bu bağlamda KOSGEB iki türde küçük ve orta ölçekli işletmelere destek sağlamaktadır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesindedir.

www.kosgeb.gov.tr adresinden daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

ABİGEM (Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezleri)

Kobilerin ihtiyaçlarına karşılık vermektedirler. Profesyonel danışmanlık ve eğitim hizmeti sunmaktadırlar. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin ulusal ve uluslararası piyasada potansiyellerinin gelişmesinde katkıda bulunurlar

Etohum Tüm Girişimcilere Açıldı.

www.abigem.org adresinden daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

İŞGEM (İş Geliştirme Merkezi)

Küçük ölçekli işletmelerin iş malzemeleri, iş yeri mekanı gibi temel sorunlarına yönelik destek sağlayan kurumdur.

Etohum

İnternet şirketi kurmak isteyenler içindir. Girişimcilerle, profesyonelleri bir araya getirirler.
www.etohum.com adresinden detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Türkiye’de Gerçekleşen Bazı Girişimcilik Yarışmaları

  • Bu Gençlikte İş Var
  • Yıldızlı Projeler Yarışması
  • İlk İşim Girişim
  • Yeni Girişim Yarışması
  • Webrazzi Arena
  • University4society
  • Fikir Kampı
  • ANSİAD İş Fikri Yarışması
  • TUBİTAK Girişimcilik ve Yenilik Yarışması
  • TEB İcat Çıkar
  • Benim Fikrim Benim İşim

    Girişimcilik
    TEB İcat Çıkar Yarışması

Dünyada ve Türkiye’de Başarılı Girişimci Örnekleri

Pierre Omidyar

Kendi sitesinde ürün satarak başladığı macera, siteden alış veriş yapmak isteyenlerden komisyon almasıyla devam etti. Kurduğu bu girişimin adı herkesin çok iyi bildiği eBay.

John Ferolito ve Don Vultaggio

New York’ta iki arkadaşın minibüsle bira dağılmasıyla başlayan girişim yirmi sene sonra ABD’de soğuk çay sektöründe birinci sırada yer alan AriZona Tea adlı bir girişime dönüştü.

Howard Schultz

İtalya seyahati sırasında aşırı beğendiği espresso kahvelerini bir iş fikrine dönüştüren Schultz, önünde uzun kuyruklar olan Starbucks adlı girişimin sahibidir.

Jeff Bezos

Jeff Bezos’un küçükken elektronik cihazlara ilgi duymasıyla başlayan serüven, 26 milyon dolarlık bir iş fikri ile devam eder. O fikir dünyanın en büyük parekende sitesi olan Amazondur…

Steve Wozniak ve Steve Jobs

Üniversiteye alışamayan ve tüm zamanlarını bilgisayar ile harcayan iki lise arkadaşı dünyanın en büyük bilgisayar üreticisi olan ve 2010’lu yılların teknoloji devi olan Apple şirketinin kurucularıdır.

Nevzat Aydın

Nevzat Aydın

Türkiye’nin en büyük girişimcilik örneği olan Yemeksepeti 2001 senesinde kurulmuştur. Şirket Türkiye ekosisteminin en büyük satışı olarak tarihe geçmiştir. Yemeksepeti şu an 589 milyon dolara bir Alman şirketine satılmış olsa da CEO’su hala Nevzat Aydın’dır.

Kaan Kayabali

25 milyondan fazla internet kullanıcısına ulaşan Onedio sitesinin kurucusudur. Içerik tabanlı sitelerin dünyada örnekleri olsa da Türkiye’deki ilk ve en başarılı örneği Onedio’dur.

Tolga Tatari, Sina Afra ve Ahmet Emre Sarı

30 Haziran tarihinde resmen kapanmış olsa da ülkemizde akıllara kazınan bir iştir, Makrofoni. Dünyaca ünlü seçkin markalar için kampanyalar ve indirimler sunan bir ticaret girişimiydi.

Demet Mutlu

Türkiye’nin en başarılı E-Ticaret sitelerinden biri olan Trendyol’un kurucusudur. 2010 senesinin Mart ayında yayına başlayan site 16 ayda 150 milyon dolarlık bir şirkete dönüşmüştür.

Demet Mutlu

Bu yazıyla girişimcilik hakkında merak edilen en temel soruları cevaplandırmak istedik. Eğer kendi işinizin patronu olma gibi bir hayaliniz varsa umarız bu küçük rehber size yardımcı olmuştur. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle.

PAYLAŞ
Mitoloji tutkunu, yoga yapan, yeni işlere atılmaktan çekinmeyen bir doğa aşığı.