Veri toplamak ve kullanmak bugünün teknoloji dünyasında gittikçe önem taşıyor. Bu kadar fazla verinin ne işe yarayacağı veya nasıl kullanılacağı kafalara takılabilir. Ama çoğu zaman işe yaramaz görünen veriler çok değerli olabiliyor. Ancak dijital ortamda verilerin toplanması ve kullanılması açısından bir takım yasal düzenlemeler sınırlayıcı olabiliyor. Bugüne kadar Apple firması da iOS 10 klavyesi, spotlight aramaları ve notlardan veri topluyordu. Ancak firmadan yapılan açıklamaya göre Apple, artık daha fazla kaynaktan veri toplayacak.

Bu verilerin işe yaraması için tutarlı olması ve doğru olması gerekiyor. Büyük şirketler bunun farkında. Verinin tutarlı olması, analiz edilebilir olması, erişilebilir olması ve sürdürülebilir olması çok önemli. Ancak aynı zamanda kullanıcı gizliğine de azami özeninin gösterilmesi gerekiyor. İşte Apple da kullanıcı açısından gizlilik ihlali yapmadan ve kullanıcı haklarına zarar vermeden veri toplayacak ve bunu değerlendirecek. Çünkü insanların kişisel dünyasına haksız müdahalelerin ileride başını ağrıtacağının farkında.

iPhone 8

Apple, iOS 10 işletim sistemini yayınlarken, kullanıcı bilgilerini derleyecek yeni bir sistem üzerinde çalışmaya başladığını da duyurdu. Bu çalışması daha ziyade kullanıcıların ilgi alanlarını belirlemek ve bu doğrultuda bu bilgiden yararlanmak. Bu bilgiler anonim nitelikte olan bilgiler ve kime ait oldukları ne saklanacak ne de paylaşılacak. Diğer yandan bilgilerin güvenliği açısından veriler, şirketin sunucularında değil; kullanıcının kendi cihazında şifrelenerek saklanacak.

Kimse Kimsenin Özel Yaşımına Müdahale Edemez

Kısaca Apple’ın yapmak istediği şu şekilde açıklanabilir: Firma, ormandaki tek tek ağaçlarla değil, ormanın kendisi ile ilgileniyor. Tabi burada kafa karıştıracak konu, tek tek ağaçları görmeden ormanın nasıl farkedileceği. Ancak bu noktada işletim sistemlerinin isteğe bağlı çalıştığı ve kullanıcı istemedikçe, kimsenin diğerinin özel yaşamına müdahale edemeyeceği akılda tutulmalı.

Bugün için Apple bu verileri kullanmak istiyor, ama kullanıcıya daha iyi bir deneyim yaşatmak adına bunu yapıyor. Ama ileride şirket, bu verileri başka firmalara satacak olursa o zaman gerçekten gizlilik ihlali yaşanmış olacak. Şirketin gizlilik ihlali yapmadan bu verileri toplayıp toplayamayacağı ise merak konusu.

Siz Apple’ın veri toplama politikaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bize yorumlar bölümünden iletebilirsiniz.

PAYLAŞ
Doğayı, hayvanları, yeni kültürleri ve hayatı kolaylaştıran yenilikleri keşfetmeyi seven, araştırmayı hayat felsefesi edinen bir zat-ı muhterem.