Facebook Çin’de yasaklı olmasına rağmen merkez kurmaya hazırlanıyor. Bu merkez internet ve teknoloji alanında geliştirilen fikir ve projeleri destekleyecek.

Facebook Çin’de

Facebook Çin’de Neden Yasaklı?

Sosyal medya devi Facebook atılımlarına hız kesmeden devam ediyor. Şimdi de hedefinde yasaklı olduğu ülke Çin var. Dev şirket, Çin’de “inovasyon kuluçka merkezi” kuracak ve burada yeni projelerle fikirleri destekleyecek.

İnovasyon merkezi Çin’in Cıciang eyaletinde hayata geçirilecek. Hedef ise Çinli programcı, mucit ve girişimcileri desteklemek olacak.

Aslında Facebook’un kuluçka merkezleri daha önceden de biliniyor ve pek çok ülkede benzerine rastlamak mümkün. Örneğin Fransa, Hindistan, Brezilya ve Güney Kore gibi ülkeler çok uzun zamandır kuluçka merkezlerine sahip.

Yeni kurulacak merkezin de daha önceki merkezlerle benzer yapıda olması planlanıyor. Merkez 30 milyon dolar sermaye ile hayata geçirilecek. Çin’in dev internet grubu Alibaba’nın da merkezinin bulunduğu Hangcou şehri, yeni kuluçka merkezine ev sahipliği yapacak.

Merak edilen soru ise Facebook Çin’de neden yasaklandı, olarak karşımıza çıkıyor. Bu sorunun kaynağı Çin, Facebook’u yasaklayan tek ülke konumunda.

Facebook Çin’de

2009 yılına uzanan bu yasağın hikayesi ise şöyle:

Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde bulunan aktivistler, bağımsızlık adına yaptıkları protestolar sürecinde Facebook’u aktif şekilde kullandı. Bunun üzerine Pekin yönetimi Facebook’u yasakladı.

Çinli kullanıcılar ise çareyi alternatif sosyal ağlara yönelmekte buldu. Örneğin WeChat, QQ gibi alternatif platformlar Çin halkı tarafından son derece aktif şekilde kullanılıyor.

Kuluçka Merkezi Yasağı Yumuşatır mı?

Facebook’un yasaklı olduğu ülkede bu radikal adımı atmış olması son derece dikkat çekici olarak değerlendiriliyor. Peki Facebook’un bu kararının ardında yasağı yumuşatma beklentisi yer alıyor olabilir mi?

Kuluçka merkezinin Pekin Yönetimi’nin yasaklama kararını yumuşatıp yumuşatmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak dev bir yatırımla ülkeyi fethetmeye hazırlanan Facebook’un bu hamlesi son derece akıllıca bulunuyor.

PAYLAŞ
Teknolojiyi takip etmeyi seven, meraklı, yeniliklere açık, iyi bir spor izleyicisi, sıkı bir oyun takipçisi.