Google ceza ödememek için temyize gitti. AB Komisyonu tarafından piyasa koşullarını ihlalden ve Android ile rekabeti haksız yürütmek suçuyla 5 milyar dolar ceza verildi.

Google Ceza

Google Ceza Kararına İtiraz Hakkını Kullandı

Geçen Temmuz ayında AB Komisyonu tarafından 5 milyar dolarlık cezaya çarptırılan Google, olayın ardından sert bir şekilde rest çekerek Android için ücretli yapabileceklerine dair tehdit niteliğinde açıklamalarda bulundu. Bu sürecin son aşamasında ise Google karara itiraz hakkını kullanıyor.

Google tarafından yapılan resmi duyuruda AB Komisyonu’nca verilmiş karara AB Genel Mahkemesinde temyize gittiklerini açıkladı. Gelişen süreç içerisinde şirkete 90 gün süre tanınmıştı ve bu süre dolmadan bir iki gün önceden savunmayı şirket mahkemeye iletti. Böylelikle itiraz hakkını kullandı.

Google Niçin Cezaya Maruz Kalmıştı?

Google tarafından ücret talep edilmeden lisanslanmış Android işlemci sistemi, verilere göre 2018 döneminin ilk 4 ayında dünya çapında yüzde 80’in üzerinde kullanım oranıyla piyasanın en büyüğü.

Telefon üreticileri, ücret talep edilmeden sunulan Android sistemi sayesinde telefon üretim aşamasında yazılımla ilgili çok zaman harcamak zorunda kalmıyor. Böylelikle hem Google hem de telefon üreticileri kazanıyor.

Sorun işte tam da burada çıkıyor. Android sistemi içerisinde Google kendi hizmetleri ve sistemlerini varsayılan şeklinde sunuyor. AB Komisyonuna göre, rakiplerini sistem içerisine önceden yüklememiş olan Google, böylelikle rekabette haksızlığa sebep oluyor. Ayarlarda değişiklik yapmamış bir kullanıcı Google’ın arama motorunu kullanıp Google’dan hizmetleri alıyor. Özellikle Google Play Store ile şirketin çok kar elde etmesi söz konusu. Pek çok sayıdaki kullanıcının da bu konuda değişiklik yapmaması nedeniyle de şirket bundan gelir sağlıyor.

Google Ceza

Google Cirosunun Yüzde 5’ini Ceza Olarak Ödeyebilir

5 milyar dolarlık ceza şirketin cirosunun yüzde 5’ini oluşturuyor. Temyizden olumlu sonuç alamazsa bu cezayı ödemek zorunda olan Google, mahkemeye itirazda bulunup tekrar gündeme geldi. Firmanın içinde bulunduğu hukuk mücadelesinin sonucu ne olacak önümüzdeki süreç içinde göreceğiz.

PAYLAŞ
Doğayı, hayvanları, yeni kültürleri ve hayatı kolaylaştıran yenilikleri keşfetmeyi seven, araştırmayı hayat felsefesi edinen bir zat-ı muhterem.