Akıllı telefonlarda güvenlik teknolojisi olarak, parmak izi okuyucudan sonra iris tarayıcı teknolojisi ortaya çıktı. İris tarayıcı, kullanıcıyı gözünden tanıyan bir güvenlik sistemi olarak tanımlanabilir. Ayrıca bir şifre girişi gerektirmeyen bu uygulamada, göz taraması ile ekran kilidi açılıyor. Bu uygulama sayesinde sadece ekran kilidi değil, gizlenmiş dosyaların kilidi de açılabiliyor.

Akıllı telefon veya tablet açıldığı anda, iris tarayıcı çalışmaya başlıyor ve cihazın sahibi iris tarayıcıya doğru baktığı anda, cihaz kızıl ötesi ışınlar yardımı ile önce kullanıcının gözünü, sonra da yüzünüzü tanıyor. Gerçekten doğru kullanıcı cihazı açtıysa kilit açılıyor ve erişim izni veriliyor.

Aslına bakılırsa Samsung, ilk olarak Galaxy Note 7 modelinde iris tarayıcıyı kullanmıştı. Başarısız olan bu ilk denemenin arkasından, piyasaya sürülen Galaxy S8, S8+ ve Note 8 modellerinde, 2 megapiksel çözünürlüğü olan yeni bir iris tarayıcı kullanmıştı. Bu defa iris tarama teknolojisi başarılı olmuştu. Üstelik parmak izi okuyucularında bazen ilk denemede başarılı olunmasa da iris tarama da başarı oranı daha yüksekti. Tek problem iris tarayıcının parmak izi okuyucuya göre biraz yavaş olmasıydı, ayrıca karanlıkta sorun çıkarıyordu. Ama teorik olarak iris tarama, parmak izi okuyucuya göre daha güvenilir kabul edilmişti.

Şimdi Samsung, yeni Galaxy S9 modelinde 3 megapiksel çözünürlüklü iris tarayıcı kullanacağını ve daha hızlı çalışması için yazılımının geliştirildiğini açıklıyor. Samsung’un ana vatanı olan Güney Kore’de, gazetelerde çıkan habere göre Samsung, Galaxy S modeli akıllı telefonlarda biyometrik güvenliği daha üst seviyeye çıkarmak için çalışıyor.

İris Tarayıcı Artık Daha Güçlü

Haberlerde, Galaxy S9 modelinde kullanılacak 3 megapiksel gücünde iris tarayıcının, yetersiz ışıkta ve karanlıkta da yüksek performans göstereceği, üstelik gözlükle bile iris tarama yapılabileceği söyleniyor. Aynı zamanda Samsung, iris tarama uygulamasını sadece donanımsal olarak değil, yazılımsal olarak da güçlendirmeyi hedefliyor. Bu şekilde cihazın daha hızlı açılması sağlanacak. Ancak konunun uzmanlarına göre iris tarayıcı ne kadar hızlı olursa olsun, bir parmak izi okuyucusu kadar hızlı tepki veremeyecek. Üstelik hareketli ortamlarda, örneğin bir araçta iris tarama bir adım geride kalacak gibi görünüyor.

Siz, iris tarayıcı özelliği hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce kullanıcılar, bu teknolojiyi gerçekten seviyor mu? Yoksa Samsung’un iris tarayıcı teknolojisine yatırım yapmasının ardında Apple’la ve Face ID ile rekabet etme isteği mi yatıyor? Görüşlerinizi bekliyoruz.