Las Vegas’ta 9-12 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen Tüketici Elektroniği Fuarı’nda yine çok çarpıcı ürünler ziyaretçilerin ilgisini çekti. Arada fazla dikkat çekmeyen ürünler olsa da her yıl olduğu gibi bu yıl da Tüketici Elektroniği Fuarı (CES) gelenleri büyüledi. Aşağıda fuarda en fazla ilgi gören ürünleri tanıtmaya çalıştık.

Artırılmış Gerçeklik ile Algılamayı Güçlendiren Gözlük

Samsung tarafından üretilen ve henüz prototip olan akıllı gözlükler, daha çok kullanıcının çevre ile olan iletişimini iyileştirmeye çalışıyor. Özellikle görme güçlüğü çekenlerin kullanacağı bu gözlükler, nesnelerin çevresinde bir çizgi oluşturarak görünmelerini belirgin hale getiriyor.

Bunun yanı sıra beyaz zemindeki siyah yazıları, siyah zemindeki beyaz yazılara otomatik olarak dönüştürüyor ve yazıları daha okunur hale getiriyor.

Yeni Nesil Tam Otonom Elektrikli Araçlar

2018 CES FUARI
Yeni Nesil Tam Otonom Elektrikli Araçlar

Sürücüsüz araçlar, bugünün ulaşım alışkanlıklarını kökünden değiştirecek. Ancak Toyota, insanların beslenme, eğlence ve alışveriş alışkanlıklarını da değiştirecek bir araç üzerinde çalışıyor. E-Palette adı verilen bu yeni nesil tam otonom elektrikli araçlar, isteğe göre büfe, ofis veya bir parekende aracı olarak kullanılabiliecek.

Bu araçlar, aslında bir takım özellikler sunan tekerlekli bir kapalı kutu olarak düşünülebilir. Toyoto’nun bu projedeki iş ortakları Uber, Amazon ve Pizza Hut gibi firmalar. Bu otonom araçlar, ilk olarak 2020 yılında yapılacak Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda kullanılacak.

Rulo Yapılıp Kaldırılan Ekranlar

2018 CES FUARI
Rulo Yapılıp Kaldırılan Ekranlar

Fuarda LG firması bir kağıdı rulo yapar gibi sarılabilen bir televizyon ekranı tanıttı. 65 inç’lik bu OLED televizyon ekranı gelecekteki yaşamın ayak izleri gibi. Ekranı sarıp bir dolapta saklamak veya başka bir yere götürmek bu kadar kolay olacak.

Fuarda Sony de, duvara çok yakın mesafeden görüntü yansıtabilen bir projektörün tanıtımını yaptı. Bu projektör 120 inç büyüklüğünde görüntü verebiliyor.

Akıllı Telefonlar ve Dizüstü Bilgisayarlar Yakında Tek Bir Platform Olacak

Razer firması, akıllı telefonlar ile dizüstü bilgisayarları birarada kullanabilen bir konsept üzerinde çalışıyor. Project Linda adını verdikleri bu projede, bir Android dizüstü bilgisayarın dokunmatik mouse alanına akıllı telefon konuyor ve bu telefon bilgisayarın beyni haline geliyor. Yani akıllı telefon, klavye ve mouse ile kontrol edilebilen ve 13 inçlik ekrana sahip olan bir bilgisayara dönüşmüş oluyor.

Kablosuz Sanal Gerçeklik Gözlüklerine Ne Dersiniz?

HTC firması, fuarda tamamen bağımsız çalışan Vive gözlüğünü tanıttı. Miracle adı verilen bu gözlüğün tasarım çalışmaları, Google ve Lenovo firmaları ile birlikte yürütülmüş. Ancak bu gözlüğü kullanmak için güçlü bir bilgisayar desteği gerekiyor.

Gözlüğün dikkat çeken noktası, 6 derecelik serbest takip özelliğine sahip olması. Fuarda gözlük ile ilgili fazla ayrıntı verilmedi. Ancak kullanıcıları fazlası ile mutlu edecek gibi.

Giyilebilir Teknoloji Ürünleri Gelişiyor

2018 CES FUARI
Giyilebilir Teknoloji Ürünler

Giyilebilir teknoloji alanında yenilikler birbirini takip ediyor. Fuarda, L’Oreal, MC10 ve Fuseproject firmaları bir tırnak süsleme ürününü tanıttı. UV Sense adı verilen ürün aslında basit bir sensör. Sensörün görevi, vücudun maruz kaldığı ultraviyole ışınlarının miktarını ölçmek ve uyarmak.

L’Oreal bu ürüne, cilt kanseri riskini düşürmek amacı ile katkı veriyor. Bir tırnaktan daha küçük boyutlu UV Sense tırnaklara yapıştırılıyor. Kalınlığı sadece 2 mm. Maruz kalınan zararlı ultraviyole ışınlarının miktarına yönelik kayıtları kullanıcının profilinde tutabiliyor.

Birkaç Saniyede İstenen Şekle Girebilen Mankenler

Genelde moda sektöründe çalışanlar, birkaç boyutta manken kullansalar da aslında insanların vücut şekilleri birbirinden oldukça farklı. Euveka tarafından tasarlanan bu yeni nesil mankenler (ya da robotlar), modacının yaratmak istediği şekle kolayca dönüşebiliyor. Böyle olunca normalden geniş omuzlara veya dar kalçalara sahip bir insan vücudunu yaratmak, bilgisayara girilecek sadece birkaç komuta bağlı.

Firma bu sistemin nasıl çalıştığı konusunda ayrıntı vermiyor. Mankenlerin içinde sıvı veya basınçlı hava kullanılıyor olabilir.

Artık Kablosuz Şarj Etmek Mümkün Olacak

Teknoloji gelişiyor ama bütün elektrikli ve elektronik cihazlar hala bir kabloya mahkum durumda. Diğer yandan teknoloji firmaları da boş durmuyor. Belki de yakın gelecekte bu kablolar artık olmayacak.

Tüketici Elektroniği Fuarı’nda Powermat firması, akıllı telefonları ve mobil cihazları şarja bağlama sıkıntısından kurtaracak Qi standardına yöneldiğini açıkladı. Küresel bir standart olan Qi, bir kablo veya adaptöre gerek olmadan, indüksiyon transferi yaparak cihazları şarj ediyor.

Energous firması da bir metre uzaktan çalışan kablosuz şarj aleti üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu konu hem telefon üreticilerini hem de çevre savunucularını oldukça heyecanlandırıyor.

CES 2018 ile gelen ve fuar kapsamında tanıtılan bu ürünlerden hangisi sizi en çok heyecanlandırdı? Sizce bu ürünler ileride yaygınlaşır mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.