Dijital yayın platformu Wattpad, kullanıcıları tarafından oluşturulan geniş içerikli kütüphaneden yararlanmayı umuyor. Bunun için de artık platform olarak değil yayıncı olarak yeni bir kimlik oluşturuyor. Şirket, yayınlanmak üzere siteden hikâyeleri seçmek için makine öğrenmesini kullanacak. Bu özel markasını Wattpad Yayınları adıyla piyasaya sürdüğünü duyurdu.

2006 yılında kurulan Wattpad, mobil okuma için kamuya açık bir e-kitap kütüphanesinden oluşan çevrimiçi bir platform olarak başladı. Kısa süre sonra yazarların kitaplarını yayınlayabilecekleri bir çevrimiçi yazı topluluğuna dönüştü. Şirket, 70 milyon kayıtlı kullanıcısına sahip olduğunu ve platforma 500 milyondan fazla hikâye yüklendiğini söyledi.

Bu büyüme ile Wattpad’in yüzlerce öyküsü geniş bir potansiyel ile “Best Seller” ve film-televizyon kataloglarında yer buldu. Şirket; “çok platformlu bir eğlence şirketi” tanımı altında birleşti. Bazı başarı hikâyeleri de oldu: Syfy kanalı geçen yaz bir dijital pilot projesini başlatmak için Wattpad ile ortak oldu. Wattpad yazarı Anna Todd’un dizisinin (One Direction grubuna dayanan bir hikaye) ardından, New York Times’ın en çok satan listesine giren dört kitaplık bir dizi olarak yayınlandı.

Wattpad Yayınları

Wattpad Yayınları İlk Altı Eseriyle Sonbaharda Piyasada

Wattpad kendi markasını başlatarak, sitenin içeriğinin geliştirilmesine de büyük katkı sağlayacak. Eylül ayından itibaren şirket, fanteziden gizemli romanlara kadar ilk altı başlığı piyasaya sürecek.

Site, şirketin geniş kullanıcı kütüphanesinden dikkat çekici hikâyeler seçmeye yardımcı olmak için “Story DNA Machine Learning” teknolojisini ve insan editörlerini kullanıyor. Wattpad Yayınları markası adına şirket, ön seçimleri insan editörlere devretmeden önce cümle yapısı, kelime kullanımı ve bir sonraki en çok satanı bulmak için kullanılan dilbilgisi gibi temel özellikleri Watty Awards için analiz eden sistemi kullandığını belirtti. Şirket, bu analitik yaklaşımın bir sonraki hit hikayesini bulma konusunda yeterli olmasını umuyor.

Geleneksel yayıncılık, neyin yayınlanmaya değer olduğunu ve neyin olmadığını anlamak için endüstriyle ilgili bilgilerini kullanan yazar, aracı, editör ve yayıncı ordusuna büyük ölçüde güvenmektedir. Amazon, CreateSpace, Lulu ve Wattpad gibi platformların ortaya çıkmasıyla, klasik yayın hattı çizgisi bozulmuş oldu. Bu çizginin dışına çıkan Andy Weir’in gişe rekorları kıran romanı Marslı ve E.L. James’in Grinin Elli Tonu gibi eserler beklenmedik başarılar buldu.

The New York Times’a konuşan Wattpad Books’un başkanı Ashleigh Gardner, şirketin yaklaşımının yayıncılık içindeki bazı sistemik sorunları düzeltmeye yardımcı olabileceğini söylüyor; “Dünyanın en büyük şehirlerinden bazılarında benzer geçmişe sahip editörler halkın satın alıp okuması gereken tüm kitabın ne olacağına karar veriyor.”

Şirket, en büyük varlıklarını (kullanıcı tarafından oluşturulan büyük bir kütüphane) tarayarak, hangi hikâyelerin okuyucular için en fazla vaat gösterdiğini ve potansiyel olarak bir sonraki en çok satan roman, film ya da televizyon programı haline gelebileceğini anlayabilir.

PAYLAŞ
Öykü de yazar, anime de sever. Ama en çok nightcore dinler