Boğaziçi Üniversitesi geçtiğimiz hafta özel bir konuğu ağırladı. En popüler sosyal ağlarından biri olan Facebook’ta Küresel Kurumsal Pazarlama Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Sarah Personette, son derece ilgi çekici bir konuda seminer verdi. Mobil alışveriş üzerine düşüncelerini paylaşan Personette, 2020 yılında dünyada yaşayan insanların yüzde elliden fazlasının mobil alışverişe yöneleceğini ve bu dönemde mobil alışverişin zirveye ulaşacağını belirtti.

2020 yılında mobil dünyada yaşanması beklenen değişikliklerin ele alındığı seminerde, Personette pek çok kavrama değinerek önemli açıklamalarda bulundu. İlk olarak Facebook tarafından 1 yıl boyunca farklı ülkelerde yürütülen araştırmaların sonucunu açıkladı. Buna göre insanların alışkanlıklarında çeşitli değişimlerin olacağını ifade eden Personette; insanların birbirleriyle ilişkilerinde, iletişimlerinde, kültürel paylaşımlarında ve alışveriş alışkanlıklarında birçok gelişimin olmasını beklediklerinden bahsetti.

Tüketicilerle ilgili düşüncelerini aktarırken önemli bir hususa değinen Personette, müşterilerin satın alma kararlarında yerel markalara değer vermelerine rağmen, global markalara da üst seviyede bir ilgi gösterdiklerini anlattı. Ayrıca insanların ürüne gitmeyi tercih etmediğini, tam aksine ürünün gelip kendilerini bulmasını beklediklerini belirtti. Bunun da günümüzde ticari anlamda değişikliklere yol açtığını ifade etti.

2020 Yılında Mobil Alışveriş Tercihi

Personette tarafından yapılan bu açıklamaların odağında, 2020 yılında insanların mobil dünyada yaşayacakları büyük değişim yer alıyordu. Buna göre dünya üzerindeki nüfusun yarısından fazlasının, mobil alışverişi tercih edeceğine yönelik fikirler paylaşıldı. Üstelik tüketiciler, ürünleri seçerken artık yalnızca fiyatlarına göre seçim yapmıyorlar. İnsanlar, satın alma kararını verirken daha fazla seçenek ve kolaylık bekliyorlar.

Yaşanan alışveriş deneyimine büyük önem verildiğine dikkat çeken Personette açıklamasında, olumsuz bir alışveriş sürecinin ürünlere olan ilgiyi de düşürdüğünü belirtti. Satın alma sürecinde yaşanacak teknik bir aksaklık veya kullanıcı dostu olmayan bir tüketim deneyiminin, kullanıcıların satın alma eğilimlerini büyük ölçüde azaltacağına vurgu yaptı.

2020’de 3 milyar insanın daha mobil dünyaya dahil olmasının beklendiğini belirten Personette, daha fazla insanın mobil imkanları kullanarak alışveriş yapma eğiliminde olduğunu açıkladı. Mobil mesajlaşmanın tüketici alışkanlıklarını değiştirdiğini ve insanların mobil olarak ulaşabildikleri markalardan satın alma eğilimi gösterdiklerini anlattı. Mobil videoların tüketiciler üzerinde büyük etkisi olduğunu ifade eden Personette, bu nedenle gelecekte mobil data trafiğinin yüzde 75’ten fazlasının videolardan oluşacağını söyledi.

PAYLAŞ
Çocukluk döneminden bu yana teknolojiyle haşır neşir, teknik incelemeler, mobil oyunlar ve mobil trendler üzerine yazmayı seven bir ui/ux tasarımcısı.