Android, kullanım açısından oldukça özgür bir mecra. Ancak Android’in kullanıcılara sunduğu ve birçok kullanıcının henüz keşfetmediği birçok özelliği var. Bu özelliklerin bazıları, basit düzeyde veya detay niteliğinde olabiliyor; ancak bazıları, kullanıcıların tam da istediği uygulamayı temsil ediyor. Bu yazımızda Android’in fazla bilinmeyen, ancak çok işe yarayan 10 özelliğini ele aldık.

1Ekran Kilitliyken Sesli Arama Özelliği

Bütün Android cihazlara Google sesli arama özelliği stok şeklinde yüklenir. Ancak bu özelliğin, kullanıcı tarafından aktif edilmesi gerekir. Eğer Google’ın sesli arama özelliği aktif edilmek istenirse, telefonun ayarlar bölümünden Google ayarlarına gidilmesi ve ses ayarlarından ‘Ok Google’ sekmesine girilmesi gereklidir. Bu kısımda telefon, sesin tanınması için sizden birkaç adımı daha tamamlamanızı ister.

Fakat yapılması gerekenler bununla bitmiyor. Bazı telefonlar onaya izin vermese bile, istenirse Google sesli arama özelliği ‘her zaman aktif’ şeklinde de işaretlenebilir. Böylelikle telefon kilitliyken de ‘ok Google’ dendiği zaman sesli arama özelliği aktif edilmiş olur.

2Telefonu Uzaktan Kapatma ya da Sıfırlama Özelliği

Telefonun çalınması, özellikle telefon fiyatları ve içinde yer alan kişisel bilgiler ele alındığı zaman kişinin başına gelebilecek en kötü durumlardan birisidir. Bu durumun maddi açıdan vereceği zararın beraberinde, kişisel belge ve bilgilerin yabancı bireylerin eline geçmesi telefon sahibini zor durumda bırakır.

Bu konuda da Google’ın önemli bir çözümü bulunuyor. ‘Android cihaz yöneticisi’ kullanımı ile telefonun anlık olarak takibi sağlanabilir, cihaz istendiği zaman kapatılabilir ya da fabrika ayarlarına geri döndürülebilir. Bu özelliği etkin hale getirmek için de güvenlik ayarları içerisinden telefon yönetimine giriş yaparak aktif edilmesi gerekiyor.

3Karanlık Temayı Etkinleştirme Özelliği

Çoğu Android telefonunun içerisinde karanlık tema yer almaz ancak bu tema, telefonun kullanılabilirliğini arttırması ve şarj tasarrufunu sağlaması açısından birçok kullanıcının öncelikli tercihi oluyor. Şayet kullanıcı karanlık temasını oluşturmak isterse, telefonun erişilebilirlik ayarlarından renklerin tersine çevrilmesi gerekir. Renklerin terse çevrilmesi, birçok marka için galeri dosyalarını etkilemese de bazı markalar için resim ve videolarda renkler tersine dönebiliyor.

4Chrome Sekmelerine Farklı Cihazlardan Ulaşma Özelliği

Birçok akıllı telefon kullanıcısı, genel tarayıcı tercihinde Chrome’u seçiyor. Bazen tablet içerisinde bir yazı yazarken veya içerik okurken tabletin şarjı bitebilir ve telefondan devam edilmesi gerekebilir. Bu gibi durumlar karşısında, Chrome’da yeni sekme açılır ve sağ alt kısımda yer alan son sekmeler bölümüne tıklanır. Böylelikle tablette ya da farklı akıllı telefonlarda açık bulunan sekmelere ulaşmak mümkün olur.

5Belgeleri Tarayabilme Özelliği

Geçmişte bir belgeyi taradıktan sonra bilgisayara kaydetmek için oldukça büyük makinelere sahip olmanız gerekliydi. Günümüzde basit bir akıllı telefon kullanımı sayesinde bütün belgeler taranarak resim dosyası şeklinde kaydedilebiliyor ve üzerinde değişiklikler dahi yapılabiliyor. Kalite diğer seçeneklere göre biraz daha düşük olsa da uygulama oldukça hızlı ve pratik. Evernote tarzındaki uygulamalar ile artık belge taramak herkes için son derece kolay.

6Pusula ve Barometre Özellikleri

Akıllı telefonlar içerisinde bilinenden çok daha fazla miktarda sensör yer alır. Bu sensörler telefonu istendiği zaman bir pusula, istendiği zaman da barometre olarak kullanmayı sağlar.

Android’in Pusula özelliği için Smart Compass uygulaması tercih edilebilir. Barometer Altimeter DashClock uygulaması ise basıncın ölçülmesi için ideal bir seçenek olacaktır.

7Sağlık Takibi Özelliği

Kişinin kaç saat uyuduğunu, günde kaç adım attığını, ne kadar mesafe yol kat ettiğini ve buna benzer sağlık verilerini bir akıllı saat veya bileklik kullanmadan da ölçmek, uygulamalar ile artık mümkün. Google’ın kendi ürettiği uygulaması Google Fit, sağlık ile ilgili tüm kişisel bilgileri ölçmenize ve kaydetmenize yardım ediyor.

8Ekran Kaydı Alma Özelliği

Android, kullanıcıları için çok uzun senelerden beri ekran kaydı alma özelliği sunuyor, ancak YouTuberlar haricinde çok az kullanıcısı bu özelliğini biliyor. AZ Ekran Kaydedici gibi uygulamalar ile ekran üzerinde gerçekleştirilen her işlem kayıt altına alınabiliyor.

9Android’in Akıllı Kilit Özelliği

Telefonlarda yer alan ekran kilitleri, içinde yer alan özel bilgiler düşünüldüğü zaman çok daha önemli bir konu haline geliyor. Ancak örnek vermek gerekirse; eve gelindiği zaman ekran kilidinin kullanılmasına pek ihtiyaç kalmıyor. Benzer şekilde ev içerisinde bir kişiye telefon gerektiği zaman her seferinde o kilidi telefon kullanıcısının açması gerekiyor.

Ancak Android özellikleri içerisinde bu durum için de pratik bir yol bulunuyor. ‘Smart Lock’ uygulaması ile güvenilen kişilerin yüzü ve sesi kaydedilebilir, güvenilen yerlerin kaydı sağlanarak bu bölgelerde kullanım için ekran kilidinin kaldırılması gerçekleştirilebilir. Bu özelliğin kullanılabilmesi için güvenlik ayarları bölümünden ‘Smart Lock’un aktif edilmesi gerekiyor.

10Ekran Büyüteci Özelliği

Bazı durumlarda küçük yazılar okunamayabiliyor ya da zor algılanabiliyor. Buna ek olarak bazı fotoğraflar için daha fazla yakınlaştırma gerekebiliyor. Bu gibi durumlar için ekran büyütecinin kullanımı sayesinde, istenilen alan daha büyük şekilde görülebilir.

Ekran büyütecinin aktif edilmesi için erişebilirlik ayarları bölümünden dokunmatik yakınlaştırma seçeneğinin bulunması ve büyütecin aktif hale getirilmesi gerekiyor.

Android’in saydığımız bu 10 özelliği içinde ilk defa duyduğunuz bir özellik var mı? Sizce en faydalı Android özelliği hangisi? Düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

PAYLAŞ
Doğayı, hayvanları, yeni kültürleri ve hayatı kolaylaştıran yenilikleri keşfetmeyi seven, araştırmayı hayat felsefesi edinen bir zat-ı muhterem.