TeenSafe çocuk uygulaması veri skandalı ile gündeme gelince ebeveynlerin tedirginlik yaşamasına neden oldu. TeenSafe, ailelerin çocuklarının telefonda neler yaptığını izlemesine olanak sağlayan bir uygulamaydı. Ancak son gelen veri sızıntısı haberleri, uygulamayı kullananlar arasında ciddi endişe yarattı.

Çocuk Uygulaması Veri Skandalı

TeenSafe Nasıl Bir Uygulama?

TeenSafe, çocuklarının telefon ile geçirdiği vakitte zararlı içeriklerle karşılaşmalarından endişe eden ebeveynlerin tercih ettiği bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Uygulama, ailelerin telefondaki aktiviteleri gözlemlemesine imkan sağlıyor.

Çocuk Uygulaması Veri Skandalı Patlak Verdi

Son dönemde pek çok çocuk uygulamasında ortaya çıkan veri skandallarına TeenSafe ile bir yenisi daha eklendi. İşin enteresan tarafı uygulamanın temel amacının, çocuk güvenliğini sağlamak olması.

Hem Android hem de iOS cihazlarda kullanılabilen TeenSafe, oldukça güvenli bir uygulama olduğunu iddia ediyordu. Üstelik çocukların mesaj, arama, çağrı geçmişi, konum bilgisi gibi kayıtlarını da görebilmenize imkan tanıyordu. Ancak ZDNet bir rapor yayınladı ve uygulamanın düşünüldüğü kadar güvenli olmayabileceğini gözler önüne serdi.

ZDNet hazırladığı raporda, Amazon’un Web Services üzerindeki sunucularını yeterince iyi korumadığı için tehlike arz ettiğini açıkladı. Bu nedenle de veritabanına herkesin ulaşabilmesi mümkün görünüyor.

Bu raporun ardından skandal ile ilgili TeenSafe’ten açıklama geldi ve yetkili kişi, sunucunun halka kapatıldığını açıkladı. Bununla birlikte durumdan etkilenmiş kullanıcıların da uyarılmaya başladığını sözlerine ekledi.

Çocuk Uygulaması Veri Skandalı

Veri Sızıntısı Can Sıktı

Peki sızıntıya maruz kalan veriler neler? Öncelikle TeenSafe hesabı olan ebeveynlerin e-posta adresleri, kullanılan cihazların ID bilgisi, bununla birlikte düz metin şeklinde saklanan parolalar da veri sızıntısı nedeniyle ele geçirilmiş olabilir. Ancak fotoğraf ve mesajların sızmadığı açıklandı.

Tehlikeli olan ise TeenSafe uygulamasının iki adımlı doğrulamayı kapatmanızı istemesi. Bu nedenle de Apple ID bilgilerine ulaşan kötü niyetli bir kişi de kolayca hesaplara giriş yapabiliyor.

Verinin sızmasına yol açan sunucunun kapatılmış olduğu açıklansa da son üç ay boyunca yapılan 10.200 kaydın sunucuda yer aldığının altı çiziliyor. Çocukların güvenliği için tercih edilen bir uygulamanın daha veri sızıntısına olanak tanıması, akıllı telefon kullanımı ile ilgili tartışmaları yeniden gündeme taşıyacak gibi görünüyor.

PAYLAŞ
Doğayı, hayvanları, yeni kültürleri ve hayatı kolaylaştıran yenilikleri keşfetmeyi seven, araştırmayı hayat felsefesi edinen bir zat-ı muhterem.