Instagram dolandırıcıları, kullanıcıların güvenliğini tehlikeye sokuyor. Yapılan bir araştırmaya göre sosyal medyada 40 bin sahte profil var. Üstelik dolandırıcılar, kullanıcıları kandırmak için çok farklı yöntemlere başvuruyor.

Peki dolandırıcıların hedefi olmamak için nelere dikkat etmeliyiz? Cevabı haberimizde…

Instagram Dolandırıcıları

Instagram Dolandırıcıları Hangi Yöntemleri Kullanıyor?

Sosyal ağlar, sadece bireysel kullanıcılar tarafından değil, kurumsal firmalar tarafından da aktif şekilde kullanılıyor. Hatta modern çağda bu, bir zorunluluk haline gelmiş durumda.

Facebook 2 milyar kullanıcı sayısı ile sosyal medya dünyasının zirvesinde oturuyor. Instagram da 1 milyar kullanıcıya ulaşmak üzere. Üstelik kullanıcılarının 25 milyonu da kurumsal hesap sahipleri.

Hal böyle olunca da gerek kurumsal kullanıcılar için gerekse bireysel kullanıcılar için büyük bir risk olduğu ortada. O da dolandırıcıların tuzağına düşmek…

Son zamanlarda yapılan yeni bir araştırma da bu konuya eğildi ve yaklaşık 40 bin sosyal medya hesabı, araştırma kapsamında incelendi. Bu hesapların ortak paydası, sahte hesap olmalarıydı.

Araştırmayı yapan ZeroFOX Research firması, dolandırıcılık amacıyla açılan bu hesapların son iki yılda, 11 kat artış gösterdiğine dikkat çekti.

Instagram Dolandırıcıları

200 Milyon Kullanıcı Marka Profillerini Ziyaret Ediyor

Özellikle Instagram, markaların aktif olarak yer aldığı bir platform. Her gün 200 milyon tekil kullanıcının, marka sayfalarını ziyaret etmesi de bu durumun en güçlü sebebi.

Ancak yukarıda bahsettiğimiz o büyük risk, tam da burada ortaya çıkıyor. Sosyal medya üzerinden sunulan teklifler ve dağıtılan hediye kuponları, kimi zaman dolandırıcıların tuzağı olabiliyor.

Zararlı Linklere Yönlendirme

Dolandırıcılık amaçlı açılan hesapların başlıca amaçlarından biri, zararlı linklere yönlendirme yapmak. Bir diğer hedef ise elbette kullanıcı bilgilerini çalmak.

Söz konusu hesapların %38’i sosyal medya kullanıcılarının kişisel bilgilerini çalmayı amaçlıyor. Bunu yaparken de oltalama (pushishing) adı ile tabir edilen sayfalara yönlendirme yapılıyor.

Daha da ürkütücü olan dolandırıcılık amaçlı kurulan bu sayfaların, kendilerini kamufle etmek yerine, rahatça Facebook ve Instagram üzerinden reklam verebiliyor olması. Bu da kullanıcı üzerinde güven veren bir izlenim yarattığı için tehlikeyi artırıyor.

Tüm bu veriler dikkate alındığında kullanıcıların bu tarz risklere karşı korunmasını sağlayacak önlemlerin acil olarak alınması gerektiği anlaşılıyor. Ancak elbette sosyal platform kullanıcılarının da olabildiğince dikkatli davranması, riskleri büyük ölçüde azaltacaktır.

PAYLAŞ
Doğayı, hayvanları, yeni kültürleri ve hayatı kolaylaştıran yenilikleri keşfetmeyi seven, araştırmayı hayat felsefesi edinen bir zat-ı muhterem.