UC Browser isimli tarayıcı uygulaması, Asya kıtasında hızla yayılıyor. Hatta öyle ki tarayıcı, Asya pazarında Google‘ı yerinden etmiş durumda.

Nedir Bu UC Browser?

UC Browser, Çinli bir mobil internet şirketi olan UCWeb tarafından geliştirilen bir tarayıcı uygulaması. Bu şirket, Çinli Alibaba Group’a ait.

İlk olarak 2004 yılında piyasaya sürülen bu tarayıcı, kısa zamanda gelişmiş ve Android, iOS, BlackBerry OS ve Java gibi birçok platformda kullanılmaya başlanmış. Uygulama, bugün özellikle Asya ülkelerinde akıllı telefon ve tablet kullananlar için en önemli tarayıcılardan biri haline gelmiş durumda.

Asya kıtasındaki bu gelişme öyle hızlı oldu ki rakibi olan Google Chrome, bir anda koltuğundan oldu. Gerçi tarayıcı, Batı dünyasında henüz fazla tanınıyor değil; ama Asya pazarında Google’ı köşeye sıkıştırdı bile.

Bilindiği gibi ekonomik bakımdan daha düşük fiyatlı ve daha az donanımlı mobil cihazların tercih edildiği özellikle Endonezya ve Hindistan gibi Asya ülkelerinde, insanlar bu cihazları ellerine aldıkları ilk anda bu tarayıcıyı indiriyorlar. Dolayısıyla Alibaba Group, özellikle genç kullanıcılar üzerinde oldukça ciddi bir etkiye sahip.

Hindistan’ın Büyük Çoğunluğu UC Browser Kullanıyor

Bugün Hindistan’a bakarsak, mobil tarayıcı kullananların yüzde 51’i UC Browser’ı tercih ediyor. Oysa Google Chrome kullananların oranı, sadece yüzde 30 civarında. Endonezya’ya bakacak olursak, mobil tarayıcı kullananların yüzde 41’i UC Browser’ı kullanıyor. Oysa Google Chrome kullananların oranı, sadece yüzde 32.

Günümüzde bütün dünyada UC Browser kullananların sayısı 430 milyonu aşmış durumda. Ama buna rağmen, dünya geneline bakarsak Google Chrome’un ağırlığı devam ediyor.

Mobil tarayıcı piyasasında dünya genelinde Google Chrome’un payı yüzde 47. Buna karşılık UC Browser’ın payı, daha yüzde 16 bile değil. Sadece ABD’de bu tarayıcıyı kullananların oranı yüzde 1 kadar.

Ancak Çinli Alibaba Group, Asya ülkelerinde henüz mobil cihazlar ve internet kullanmayan çok büyük bir insan nüfusuna gözünü dikmiş durumda. Hindistan’da internet kullananların oranı yüzde 30, Endonezya’da ise yüzde 25.

Kısaca bu ülkelerde, internet ve mobil cihaz kullanacak çok büyük bir kitle bulunuyor. Bir de bu bölgedeki insanların ilk tercihinin UC Browser olduğu düşünülürse, tarayıcının bu pazarlarda üstünlüğünün giderek artması bekleniyor.

Üstelik uygulama, yazılım olarak kendini geliştirmeyi sürdürüyor. Basit bir arayüze sahip olduğu için kullanımı çok kolay. Kullanıcı mimiklerini kontrol edebiliyor. Sesli komutları algılayabiliyor.

Gece görüşü imkanı ile az ışıkta gözleri yormadan arama yapılabiliyor. Bir de Facebook’ta kolay dolaşım sağlayan özel bir uygulamaya sahip. Daha önemlisi Google Chrome’un aksine, kullanıcı iz bırakmadan internette dolaşabiliyor.

‎UC Browser
‎UC Browser

Bu tarayıcı hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Sizce bu üstünlük devam edecek mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.

PAYLAŞ
Mottosu "araştır, test et, uygula" olan, Android dünyasının sıkı takipçisi, Kanada sempatizanı, iyi bir dart ve bilardo oyuncusu, spora düşkün bir bilgisayar mühendisi.