VPN, dijital dünyaya fiziksel olarak uygulanan sınırları aşmanızı sağlayan ve bu sırada internet bağlantınızı üçüncü partilerden gizleyen bir teknolojidir. VPN ile yasaklı sitelere giriş yapmak mümkün mü? 

VPN (Virtual Private Network-Sanal Özel Ağ) programları kullanıldığı cihazın internet protokol(IP) adresini değiştiren ve internette diğer cihazlarla olan iletişimini şifreleyerek koruyan bir teknolojiye sahip.

VPN teknolojisi 1996 yılında bir Microsoft çalışanı tarafından iki bilgisayar arasında Peer to Peer yani Eşler Arası Tünelleme Protokolü ile ortaya çıkmıştır. Sonraki yıllarda şirketler tarafından şirket internet bağlantısını korumak ve küresel internetten ayırmak için sıkça kullanılmaya başlanan bu teknoloji uzaktan çalışanların fiziksel olarak şirketteymiş gibi şirket ofisine bağlanmalarını da sağlıyordu. Leased line (kiralık şebeke) kullanımına göre VPN teknolojisinin hem maliyeti daha düşük hem de kimlik doğrulama ve şifreleme sağlıyor. 

Sınırsız İçeriğe Ulaşabilirsiniz

VPN ile dijital dünyanın sınırlarını aşabilir ve yasaklı siteler olarak adlandırılan erişime engelli web sitelere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.  Bilgisayarınıza ya da akıllı telefonunuza kuracağınız VPN programı aktifleştiği andan itibaren cihazınızın IP adresini değiştirir. Değişen IP adresiyle birlikte cihazınız erişime engelli olan web sitelere yeni IP adresi üzerinden erişebilir. 

Wikipedia haricinde Netflix ABD dizi ve filmlerine mi erişmek istiyorsunuz? Netflix UK içeriklerine mi ulaşmak istiyorsunuz? Değişen IP adresi ile sadece bu web sitelere değil, IP adresiniz dolayısıyla bölgenizde mevcut olmayan içeriklere de erişim sağlayabilirsiniz.

İnternet Bağlantınızı Güvende Tutun

VPN ile internet bağlantınızı üçüncü partilerden gizleyebilirsiniz. Bir siber güvenlik şirketi olan ExpressVPN, 2012 yılında İngiltere’de Newcastle Üniversitesinde artan bisiklet hırsızlığının, kampüse kamera takılmasıyla yüzde 62 azaldığını belirtiyor fakat burada asıl dikkat çektiği nokta insan davranışının gözetim altında büyük oranda değişebildiği. Suçları azaltmak için teknolojiden sonuna kadar yararlanılmasını desteklediğini belirten şirket, insan davranışlarının baskı altında çoğunluğa uyacak şekilde değiştiğinin altını çiziyor.

İnternet bağlantınızın üçüncü partiler tarafından izlendiğini biliyor muydunuz? İnternet servis sağlayıcınız özellikle sizin çevrimiçi aktiviteleriniz ile ilgilenmese de sizin çevrimiçi aktivitelerinizi de kaydediyor. Bir yerel ağ (LAN) ya da geniş alan ağı (WAN) üzerinden internete bağlandığınızda başlangıçta ağ operatörü ya da servis sağlayıcısı çevrimiçi aktivitelerinizi kolaylıkla görebiliyor. Bunun yanında eğer şifresiz olan bir ağa bağlanıyorsanız, o ağa erişen diğer kişiler de çevrimiçi aktivitelerinizi rahatlıkla görebiliyorlar.

VPN kullanarak internete bağlandığınızda internet bağlantınız şifrelenir. Cihazınızdan çıkan veri paketleri varış noktasına şifreli bir şekilde gider, varış noktasında deşifre olur. Daha sonra bu varış noktasından cihazınıza gelen veri paketleri şifrelenir ve cihazınızda deşifre olur. Bu sırada bu veri paketlerinin kimliği doğrulanır. VPN

VPN Programı Seçerken Dikkat

Herhangi bir VPN programı kullanmaya başlamadan önce biraz araştırma yapmanızda fayda var. Ücretsiz programlar kullanışlı ve ücretsiz gibi gözükebilir fakat ücretsiz olan bir hizmette kimin ürün olduğunu düşünmekte fayda var.

Ücretsiz programlar çevrimiçi aktivitelerinizi kaydediyor, analiz ediyor ve üçüncü partilere satıyor olabilir. Ücretsiz programlar genellikle internet bağlantınızı yavaşlatır. Programı seçerken özellikle çevrimiçi aktivitelerinizi kayıt etmeyeceğine emin olmalı ve kill-switch gibi özelliklere sahip olup olmadığını kontrol etmelisiniz. 

Ücretsiz VPN programları internet bağlantınızı şifrelemiyor, IP adresinizi sızdırıyor olabilir. Ücretsiz programları kullanırken yerel web sitelere erişmekte problem yaşayabilirsiniz. VPN programınızı seçmeden önce programlar hakkında kısa bir araştırma yapmanızda da fayda var. 

PAYLAŞ
Yerden yüksekte işlerin peşinde, seyahatten beslenen, en büyük tutkusu dans, felsefesi özgürlük olan, mobil dünyaya meraklı, amatör fotoğrafçı, müzik aşığı, edebi bir kişilik.