Bilgisayarların ilk yıllarında popüler olan oyunlar, bugünlerde bir kere daha oyun severlerin karşısına çıkıyor. Gerçi o zamanın teknolojisi ve bilgisayarların kapasiteleri bugünkü kadar yüksek değildi. Ama oldukça ilginç oyunlar vardı. Dots da o zamanki oyunlardan bir tanesinin yeni versiyonu.

Bugün mobil oyunlar hazırlanırken, yine o günün oyunlarından ilham alınmakta. O oyunların birebir uygulamaları, günümüz teknolojilerine uygun versiyonları ile artık tablet ve akıllı telefonlarda boy göstermekte.

Eskiden masaüstü bilgisayarlarda Connect 4 isimli oyun sıkça oynanırdı. Dörtleme adı verilen bu strateji oyununda amaçlanan, dört taşı yatay, dikey veya çaprazlama olarak bir sıraya getirmekti. Bunun için iyi bir strateji uygulamak ve karşıdaki oyuncuyu açmaza sürüklemek gerekiyordu.

Bugünlerde mobil cihazlara ilham kaynağı olan oyunlardan biri de Connect 4’dur. Bugün Dots adı verilen ve temelinde Connect 4 olan bu oyun, tasarım ve yenilikleri ile dikkat çekiyor. Bu oyunu App Store ve Google Play Store üzerinden bir ücret ödemeden indirmek mümkün.

Oynamaya başlandığında ilk adımda küçük alıştırmalar yapılıyor, arkasından oyunun ana ekranı geliyor. Ancak baştan şunu bilmek gerekiyor, oyun baştan ücretsiz ama ilerledikçe bazı satın alma gerekleri ortaya çıkmakta.

Dots Nasıl Oynanıyor?

Dots’un ana ekranında, beyaz bir fonun üzerinde oyunun farklı modlarına geçişi sağlayan sekmeler bulunmakta. Tasarım oldukça sade ve hoş.

Esasen oyunun dört farklı modu bulunuyor. Bu modların ilk ikisinde zamana karşı bir yarış söz konusu. Bir dakika içinde olabildiğinden fazla noktayı birleştirmek gerekiyor. Bu noktalar birleştikçe puan kazanılıyor ve ne kadar fazla nokta birleştirilirse puanlar da o kadar fazla oluyor.

Ancak bu oyunun, fikir babası olan Connect 4’a göre bazı farklılıklar var. Örneğin;

  • Dots’ta noktaların renkleri ikiden fazla.
  • Aynı anda dörtten daha fazla nokta birleştirilebilir.
  • Çapraz birleştirme yapılamaz.

Dots oyununda ekranın altında üç farklı renkte güçlendirici araçlar var. Her birinin yanında da rakamlar yer alıyor. Bunların anlamları şu şekilde:

  • Mor renkli sembol, oyunculara fazladan hamle yapma hakkı veya süre kazandırıyor.
  • Kırmızı renkli sembol, seçili bir noktanın boyunu küçültüyor ve tahtadan kaldırıyor.
  • Yeşil renkli sembol, seçilen herhangi bir renk grubundaki noktaları yok ediyor.

Hareketler Modu

Dots’un başlangıç ekranında yer alan Moves (Hareketler) modunda, oyunculardan istenen şey, kendilerine verilen hamle sayısını kullanarak en yüksek puanı elde etmeleri. Oyuncalara başta 30 hamle sayısı veriliyor ama isteyen oyuncular fazladan güçlendirici kullanarak hamle sayısını yükseltebilir.

Meydan Okuma Modu

Dots’un başlangıç ekranında yer alan Challenges (Meydan okumalar) modunda, bir oyuncu başka oyuncularla mücadele etme imkanı bulmakta. Ancak bu noktada bir şüphe bulunuyor. Karşı oyuncunun gerçekten bir oyuncu mu yoksa bot mu olduğu konusu çok net değil. Botlar bilindiği gibi hayali insanlardır, yani aslında bilgisayara karşı oynanır. Ancak challenges modunda oyun eş zamanlı olarak oynanmıyor. Taraflardan biri önce hamlelerini yapıyor, karşı tarafın hamleleri daha sonra görülüyor.

Dots’un başlangıç ekranında yer alan modlardan biri de Infinite (Sınırsız oyun) modu. Ancak bu modu oynayabilmek için bir miktar ödeme yapmak gerekiyor. Oyunun arka plan tasarımında kullanılan özelliğe sahip olmak da ücrete tabi. Designer özelliği ile oyuncular tamamen kendi tasarımlarını yapmış oluyor.

Oyun sırasında kazanılan başarılar varsa, bunlar oyun tamamlandığında puanlar hesaplanırken dikkate alınıyor. Bu başarılar ekranın altında bulunan renkli sembollerin yanına rakam olarak ekleniyor. Oyunun çeşitli aşamalarında bu puanlar, güçlendirici araçlar alınırken kullanılabiliyor.

Kısaca sade ve güzel tasarımı ile Dots, basit ama eğlenceli bir oyun ve insanların gerilmeden vakit geçirmelerini sağlamakta. Tekrar edelim: bu oyunu App Store ve Google Play Store üzerinden bir ücret ödemeden indirmek mümkün.

PAYLAŞ
Çocukluk döneminden bu yana teknolojiyle haşır neşir, teknik incelemeler, mobil oyunlar ve mobil trendler üzerine yazmayı seven bir ui/ux tasarımcısı.