2 milyarın üzerinde üyesi olan Facebook veri sızıntısı haberleri ile gündeme geldi. Bu nasıl olur diyorsanız, uygulamaya yüklediğiniz, hayatınıza dair detayları gözden geçirin.

Facebook, kullanıcılarına ait pek çok bilgiye sahip. O gün neredeydiniz? Yanınızda kimler vardı? Toplumsal olaylara bakışınız nedir? En çok hangi tür ürünler dikkatinizi çekiyor?

Bu bilgileri yüklerken sadece sizin belirlediğiniz kişiler ile iletişim içinde olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ancak iddiaya göre üç yıl önce uygulama üzerinden 50 milyona yakın kişinin verileri usulsüz olarak kullanıldı. Şimdiye kadar kamuoyundan saklanan bu bilgi, bugünlerde su yüzüne çıktı.

Facebook Veri Sızıntısı

Facebook Veri Sızıntısı Haberlerini Nasıl Gizledi?

Facebook, farklı ülke ve kültürlerden milyarlarca üyesi ile tam bir bilgi deposu. Ancak kuruluşundan bu yana sarsıcı bir veri sızıntısı iddiası ile gündeme gelmemişti. Bu durum, üç yıl önce yaşanan veri hırsızlığı ile değişti ve işin kötüsü, bu durumdan kimsenin haberi olmadı.

Bu hırsızlığın kaynağı, Cambridge Analytica veri analiz firması ile ortak çalışma yapan Global Science Research’ün araştırmaları oldu. Global Science Research’ün kurucusu Dr. Aleksandr Kogan, bir kişilik testini Facebook üzerinde deneyimleyebilmek için iletişime geçer ve izin alır. Ardından uygulamayı geliştirerek Facebook’ta yayınlar.

Uygulama, testi yapmanız ve bunun karşılığından bir miktar ödeme almanız mantığına dayanmaktadır. 270 bin kullanıcıya ulaşmayı hedefleyen şirket, katılımcıların arkadaşlarına da erişerek toplamda 50 milyon kullanıcıya ulaşır.

Facebook Veri Sızıntısı

Veriler Oy Tercihlerini Tahmin Etmek için Kullanıldı

50 milyon kişinin verilerine erişildikten sonra bu bilgiler, Eunoia Technologies firmasına aktarıldı. Bu bilgiler daha sonra kullanıcıların oy tercihlerini tahmin etmek ve etkilemek için geliştirilen bir programın hazırlanmasında kullanıldı.

Sıradan bir istek, seçim sonuçlarını etkileyebilecek bir uygulamanın zeminini böyle hazırladı. Üstelik bu uygulama, ABD’nin başkanlık seçimleri öncesinde hazırlandı. Bu program için ayrılan bütçe ise 1 milyon dolar civarında! Ancak bu bütçe kimler tarafından karşılandı bilinmiyor.

Facebook Ne Zaman Harekete Geçti?

Facebook durumu aynı yıl öğrendi, uygulamayı kaldırdı ve verileri sildi. Söz konusu kullanıcılarının da hesaplarını askıya aldı. Ancak bu durumdan etkilenen kullanıcılara bilgi verilmedi. Ta ki bir çalışan, durumu itiraf edene kadar.

Bu itirafın ardından Facebook yetkilileri, mecburen açıklama yapmak zorunda kaldı ve araştırma ekibini kendilerini kandırmakla suçladı. Facebook, şimdi olayın üzerini örttüğü ve kamuoyunu bilgilendirmediği için eleştiriliyor. En sarsıcı iddia ise bu bilgilerin Trump’ın ekibinin eline geçtiği ve onlar tarafından kullanıldığı yönünde.