İran Telegram’ı yasaklama kararı aldı. Sosyal medya her gün birbirinden kullanışlı uygulamalarla hareketleniyor. Bu uygulamalardan biri de hiç kuşkusuz Telegram.

İran Telegram'ı

İran Telegram’ı Neden Yasakladı?

Rusya kaynaklı bir yazışma programı olan Telegram‘ın başı ülkesi ile bir süredir dertte. Bilgi paylaşımını reddettiği için Rusya’da yasaklanan program, İran’da da yasaklandı. Peki bu kararın arkasında hangi sebepler var?

İran, mesajlaşma uygulamasına erişimi özellikle görüntülü paylaşımlarda sınırladı.

Uygulamanın içerik dağıtım ağları, Siber Alem Yüksek Konseyi emri ile devre dışı oldu. Bu talimatın ardından da uygulamaya erişimde sorunlar gözlemlenmeye başladı.

İran Telegram'ı

Yasak Kimleri Kapsıyor?

Uygulamanın kullanımı devlet kurumlarında yasaklandı. Artık yabancı kaynaklı mesajlaşma uygulamaları kullanılamayacak.

Bu kararın ardından açıklama yapan İran Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in ofisi Telegram hesabını ulusal çıkarları korumak ve yerli sosyal medya uygulamalarını desteklemek için kapatıldığını duyurdu.

Yerli Alternatiflere Yönlendirdiler

Kullanıcılar mesajlaşmak için yerli uygulamalara yönlendiriliyor. Yasağın ardından 12 milyon kullanıcı, Soroush ve diğer yerli mesajlaşma uygulamalarına geçti.

Aslında bu kararın ardındaki somut olayın Meşhed gösterileri olduğunu söylemek mümkün. Telegram üzerinden organize olan bir grup gösterici, Meşhed kentinde ülke pahalılığı, işsizlik, yolsuzluk gibi sorunları protesto etmişti.

İranlı kullanıcı sayısı 40 milyon olan Telegram’ın böyle bir protesto gösterisi için kullanılmış olması eleştirilerin hedefine geçmesine neden oldu.

Ülkesi Rusya ile mesajlaşma şifre kodlarını paylaşmadığı için zor günler geçiren Telegram’a bir darbe de İran’dan gelmiş oldu. Uygulamanın kurucusu Pavel Durov ise, Telegram’ın her daim kullanıcı gizliliğini ve özgürlükleri koruyacağını açıkladı.

İranlı yetkililer ayrıca Telegram’ı kripto parayla alışverişe imkan verdiği için de ülke ekonomisine tehdit olarak değerlendiriyor.

Güvenlik nedeniyle İran ve Fransa gibi ülkelerin kendi yerli mesajlaşma uygulamalarına yönlenmesi son günlerde sıkça karşılaşılan bir durum olarak karşımıza çıkmakta.

Telegram’ın mesajlaşma şifre kodlarını Rus yetkililerle paylaşmaması nedeni ile ülkesinde yasaklanması, bu ihtimalin varlığını gözler önüne sermiş ve ülkeleri kendi yerli uygulamalarına yöneltmişti.

PAYLAŞ
Doğayı, hayvanları, yeni kültürleri ve hayatı kolaylaştıran yenilikleri keşfetmeyi seven, araştırmayı hayat felsefesi edinen bir zat-ı muhterem.