Mobil oyunlar, uygulama dünyasının para kazanma konusunda en zengin deryalarından. Çoğumuzun oynamaktan da keyif aldığı bu uygulamalar ile siz de para kazanmak, bu pastadan bir dilim ister misiniz? Eminim ki istersiniz 🙂 “Peki genelde ücretiz oyunlar olan bu uygulamalardan nasıl para kazanılır ki?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bunun çok çeşitli yolları var aslında, gelin birlikte inceleyelim.
Mobil Oyun ile Para Kazanma Modelleri Neler?
Elbette ilk akla gelen, oyunun belirli bir ücret karşılığı satılması. Ancak yazımızın başlığından da anlaşılacağı üzere buradaki konumuz bu değil.
İlk bakışta mobil oyun geliştirerek para kazanma açısından en direkt yol gibi görünse de aslında durum tam tersi. Ücretli bir oyun ile kitlelere ulaşabilmek için, gerçekten özel bir şeyler geliştirmiş olmanız gerekiyor. Zira mobil oyuncular, büyük çoğunluğu ücretsiz oyunlara alışıklar.
Peki, bu durumda diğer para kazanma modelleri neler olabilir? En temel ayrım olarak reklam gösterimleri, uygulama içi satışlar, tam üyelik ya da abonelik satışları gibi çeşitli yöntemler söz konusu. Oyununuzun türüne göre, bunlardan birini ya da birden fazlasının bileşimlerini seçmeniz mümkün.
Elbette, kullanıcıların oyundan alacağı keyif ile sizin bu kaynaklardan sağlayabileceğiniz gelirin bir dengeye oturması gerekiyor. Kullanıcılarınızı rahatsız edecek derecede reklam ya da para harcamadan ilerleme sağlayamayacakları “pay to win” tarzı durumlar, uygulamanızı terk etmelerine yol açacaktır. Halbuki, ücretsiz oyunlardan gelir sağlama imkanınız, kullanıcılarınızın oyununuzu düzenli olarak oynamalarıyla doğrudadan bağlantılı.
Ücretli bir oyunda, kullanıcılarınız ürünü bir kez satın aldıktan sonra, bir daha oynamasalar dahi onlardan beklediğiniz kazancı elde ettiğiniz söylenebilir. Diğer yandan, ücretsiz oyunlardan para kazanma yöntemlerinin tümünde, kullanıcılarınızı elde tutabilmek çok önemli.
Eğer bir kullanıcı oyununuzu oynamıyorsa, uygulamanızda herhangi bir reklam da görmüyor, görmediği reklamlara tıklamıyordur. Aynı şekilde, oyununuza girmeyen bir kullanıcı, uygulama içi satın almalarda yapmayacaktır.
Yöntemlerin neler oldukları ve kullanıcı tutundurmanın önemine değindiğimize göre şimdi bu yöntemlere biraz daha ayrıntılı bakabiliriz.
Uygulama İçi Reklamlar: Mobil Oyun Dünyasının Can Damarları
Ücretsiz oyunlar, para kazanma hususunda en çok bu kanaldan yararlanıyor diyebiliriz. Burada oyununuz içinde reklam gösterebilmek için çeşitli reklam sağlayıcılardan en az birine üye olup reklamlarını uygulamanızda aktifleştirmelisiniz. Reklamlar uygulamada görüntülenen banner’lar şeklinde olabileceği gibi, video reklamlar da olabilirler.
Reklam sağlayıcıların en popüleri ve ilk akla geleni, Google AdMob. Oyunlar arasında bir diğer popüler kaynaksa, Unity Ads. Tabii ikincisi, eğer oyununuzu Unity kullanarak geliştirdiyseniz geçerli. Bunun dışında alternatif reklam platformları olsa da en güvenilir olanların bunlar olduğunu söyleyebiliriz.
Reklamlar konusundaysa dikkat etmeniz gereken en önemli husus, kullanıcıyı bezdirici olmamaları. Oyunun ortasında performanslarına zarar verecek şekilde beliren, oyunu birden bire durdurup heyecanını bitiren ya da her oyun sonrasında karşılarına çıkan ve geçilemeyen reklamlar sizin lehinize işlemez. Bunun sebebi, çoğunlukla kullanıcıların mobil oyununuzu cihazlarından hemen kaldırmalarına neden oluşları.
Peki reklamlarınızı nereye ve nasıl yerleştirmelisiniz o halde? Reklam tiplerine göre bakalım…
Banner Reklamlar
Banner tipindeki reklamları oyunun menü kısmı ya da skor / sonuç ekranı gibi statik bölümlerinde, ekranda çok fazla yer kaplamadan göstermeniz sağlıklı bir yöntemdir. Okunaklı ve dikkat çekecek, fakat kullanıcının gözüne gözüne batırmayacak, ekranda oyunla ilgili bilgileri sıkıştırmayacak bir büyüklük belirlemelisiniz.
Alternatif bir yol da yine bu tür ara ekranlarda, rastgele zamanlarda ekranın kenarlarından pop-up olarak reklam görüntülemek olabilir.
Video Reklamlar
Kullanıcıyı eyleme geçirme bakımından daha etkili, dolayısıyla da daha değerli olan video reklamlar, sizin için de daha yüksek getiri anlamına gelebiliyorlar. Ancak ekranın bir köşesinde kendi halinde duran bir banner’ın aksine, tüm ilgiyi kendine toplayıp başka her şeyi dururan bu reklamları kullanıcılara sunabilmek daha fazla çaba gerektirmekte.
Peki bu değerli, ama potansiyel olarak rahatsız edici gelir modelini nasıl çekici hale getirebilirsiniz? Elbette ki kullanıcıya reklam izleme karşılığında ödüller sunarak.
Örneğin; oyunu kaybetmiş bir kullanıcıya reklam izlemesi karşılığında devam hakkı sunabilirsiniz. Sıkça başvurulan bir başka yöntemse oyuncuya kazandığı ödüllleri reklamı izlemesi halinde iki katına çıkarma imkanı sunmak.
Bu konuda Will Hero ve TerraGenesis güzel örnekler.
Will Hero reklamları tamamen opsiyonel bırakıyor, zoraki olarak izletmiyor. Ancak reklam izleme karşılığında kazandığınız ödülleri iki katına çıkarabiliyor, ek sandıklar kazanabiliyor ya da bir kerelik öldüğünüz yerden devam etme hakkı elde edebiliyorsunuz.
TerraGenesis ise reklamları oyun tecrübesinin içine oldukça güzel bir şekilde entegre etmiş. Oyun esnasında reklam videoları, “yakından geçen bir gemiden gelen kısa bir iletişim” olarak sunuluyor ve izleyip izlememek tamamen size kalmış. İzlerseniz oyun içi premium birim dahil olmak üzere çeşitli kaynaklar kazanabiliyorsunuz.
Eğer her oyun bitiminde ve her bölüm geçildiğinde birer video izlenmesini zorunlu kılarsanız, bunun kullanıcı için kısa sürede bezdirici hale geleceğini bilmelisiniz. Güzel bir mobil oyun yapmış olsanız bile, bu usandırıcı durum kullanıcılarınızı oyunu silmeye ya da en iyi ihtimalle pek oynamamaya yöneltecektir.
İkinci durumun da neredeyse ilki kadar kötü olduğunu unutmayın. Kullanıcılarınız oyunda ne kadar vakit geçirirlerse o kadar reklam görürler. Belki “ne kadar fazla reklam, o kadar fazla para” şeklinde düşünüyor olabilirsiniz. Fakat aylar boyunca geliştirdiğiniz ücretsiz oyunlar ile vakit geçirebilecek bir kullanıcıyı birkaç günde kaybetmek para kazanma oranınızı aşağılara çeker.
Uygulama İçi Satışlar
Uygulama içi satışlar da mobil oyun dünyasının para kazanma konusunda en büyük kaynaklarından bir diğeri. Reklamların aksine, kullanıcıdan direkt eylem bekleyen bir model. Ancak kullanıcılarınıza yapacakları satın almayla sunduğunuz değer yeterince çekiciyse ve ücretlendirmeniz de davetkarsa bunun önemli gelir sağlayabilen bir yöntem olduğunu belirtmeliyiz.
İlk bakışta “bedava oyuna kim para harcar ki?” diye düşünebilirsiniz. Ancak Candy Crush Saga gibi popüler oyunlar bu yöntemle servet elde ettiler.
Genelde bu metoda yönelen mobil oyunlarda birden fazla para birimi kullanılmakta. Bunlardan biri, oyun içi eylemlerle kazanılabilen standart para iken, diğeri ya oyun içinde daha zor kazanılan ya da yalnızca satın alınabilen premium birim. Bazı geliştirmeler, karakterler ya da eşyalar yalnızca bu birimle alınabilir ya da zaman alan işlemler, bu birimle hızlandırılabilir.
Premium birimin yanında ya da tamamen yerini alacak şekilde, bazı karakter, araç vb. oyuncunun oyunda yönettiği şeyler de satışa konabilirler.
Premium birimin oyun içinde çeşitli yollardan kazanılabilmesi de satışlarınızı arttırabilecek bir yöntem. Kulağa ters ve hatta mantıksız geliyor değil mi? Fakat oyuncularınız belirli bir miktarda düzenli olarak biriktirebildikleri bir birimle, az bir farkla istedikleri bir şeyi alamıyorsa, uygun fiyatlı bir paketi satın alarak bu eksiği tamamlamaya çok daha istekli olacaklardır.
Uygulama İçi Satışlarda Nelere Dikkat Edilmeli?
Uygulama içi satışlarda da tıpkı reklamlar gibi dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu söylemeliyim.
Örneğin; oyuncularınızı ilerlemek için para ödemeye mecbur bırakıyorsanız ya da rakiplerine karşı para harcamadan kazanma olasılıkları çok düşükse bir sorununuz var demektir.
“Pay to win” olarak tabir edilen bu durum, oyuncuların dünyasında epey nefret edilen bir yaklaşım. Kullanıcılarınızın mobil oyununuzu bırakmasının yanı sıra, yapacakları olumsuz yorumlarla gelecek kötü şöhret, yeni kullanıcılar edinmenizi de zorlaştırabilir.
Uygulama içi satın almalarla para kazanma adına, zaman zaman takip edilen bir başka yaklaşım da lootbox olarak bilinen sandıklar. Kullanıcıların belirli bir birim karşılığında açabildikleri bu sandıklardan rastgele ödüller çıkıyor. Sandıkların daha nadir ve güçlü ödüller elde edebilmeleri genellikle daha pahalı, zaman zaman da yalnızca premium birim ile açılabilen sandıklara yönelmeleri gerekiyor.
İlk bakışta çekici görünen bu lootbox yöntemi de artık pay to win kadar kötü şöhretli. Oyuncular bu yönteme kumar gözüyle bakıyorlar. Öyle ki çeşitli Avrupa ülkelerinde oyunların lootbox mantığını içermesi yasaklanmaya başladı bile. Çin’de ise lootbox içeren oyunlar, oyunculara hangi sandığın, hangi ödülü ne ihtimalle içerdiğini açık olarak belirtmek zorundalar.
Son olarak, pay to win riskine yönelmeden uygulama içi eşya satışının bir yolu yalnızca kozmetik eşyalar satmak. Bu yöntemde oyuncuların alabilecekleri oyun içi eşyalar, oyun performanslarına hiç etki etmiyor, yalnızca daha havalı görünmelerini sağlıyor.
Tam Versiyon ve/veya Abonelik Satışları
Bir başka yaklaşımsa, oyunun tam özellikli ya da reklamsız versiyonlarının satışa bağlanması. Bu sayede önemli kısmını ücretsiz olarak sunduğunuz oyun ile belirli bir kitle toplayabilir, beğenerek daha fazlasını isteyen kullanıcılara da ulaşabilirsiniz.
Örneğin; uzun yıllardır popüler kalmayı başaran Smash Hit, reklam dahi vermeden ücretsiz kalmayı tercih eden bir oyun. Ancak kullanıcılar dilerse ek oyun modlarını açmak için bir seferlik ücret ödeyebiliyorlar.
Bazı oyunlarsa oyun içi kazanımlarınızı arttırabilen altın/vip üyelik tarzı abonelik sistemlerini uygulamaya dahil etme yolunu seçiyorlar. Diğer yandan bu model, daha çok başka bir modeli destekleyici olarak düşünülebilir, zira talep miktarı beklentinizin altında kalabilir.
Diğerlerinde olduğu gibi bu modellerde de maalesef ölçüyü kaçırmak mümkün. Örneğin, metal müzik grubu Amon Amarth adına yapılan mobil oyunun sadece ilk 4 bölümünü ücretsiz oynadıktan sonra devam etmek istiyorsanız 10$ ile satın almanız gerekiyordu ki bu çoğu kullanıcıya itici geldi.
Deneme alanını biraz daha geniş tutmak, kullanıcıların direkt olarak kaçmasındansa, gerçekten beğenip de daha fazlasını isteyecek insanlara ulaşmakta yararlıdır.
İyi de Hangi Para Kazanma Yöntemini Seçmeliyim?
Bu size kalmış, ama sorunuza soruyla da yanıt verebilirim: “Neden sadece bir tanesi olsun ki?”
Yaptığınız ücretsiz oyun hangi türdeyse, izleyebileceğiniz para kazanma yöntemleri de buna göre değişiyor. Ancak birden fazla yöntemi kullanarak birbirlerini desteklemelerini ya da ek gelir kaynağı oluşturmalarını sağlamak mümkün.
Diğer yandan, online ödeme ve/veya kullanıcı hesabı takibi gerektiren sistemler, sizin için ek sunucu/veri barındırma yükleri de getirebiliyor kimi zaman. Reklam gösterimine dayalı model ise bu konuda masrafsız bir seçenek olarak öne çıkıyor.
Uygulama mağazalarında “uygulama içi satın alma yok, kazanmak için para gereksinimi yok, yalnızca reklam var” diye belirten uygulamalar, özellikle de reklam gösterimini abartmıyorlarsa tercih edilebiliyorlar.
Bunun yanında, PUBG Mobil gibi devler, hiç reklama başvurmayıp gelir modellerini yalnızca uygulama içi kozmetik eşya satışına bağlayabilmekteler.
Eğer reklamları tamamen kaldırma seçeneğini düşünüyorsanız, bu işlem için koyacağınız fiyatı da iyi değerlendirmelisiniz. O kullanıcı için reklam gelirini tamamen kaybetmeye değecek, fakat kullanıcıya da yüksek gelmeyecek bir fiyat seçmelisiniz.
Son Söz: Ücretsiz Oyun = Bol Kazanç!
Sizin de gördüğünüz gibi, mobil dünya söz konusu olduğunda ücretsiz oyunlar, aynı zamanda en çok para kazandıran oyunlar. Dolayısıyla doğru tasarım, doğru tanıtım ve doğru para kazanma modeliyle geliştireceğiniz ücretsiz oyunlar ile önemli miktarda gelir sağlayabilirsiniz.
Yazımızın yeni oyun geliştiricilere faydalı olduğunu umarız. Mobil oyunlar, en güçlü para kazanma araçlarından biri günümüzde. Doğru yöntemlerle siz de ücretsiz oyunlar yaparak para kazanabilirsiniz.
Oyuncuyu oyundan kaçırmayacak, size de düzenli ve yeterli seviyede para kazandıracak bir dengeyi kurmak, ve oyununuza uygun gelir modellerini uygulamak burada anahtar. Artık siz de bu anahtara sahipsiniz, bol kazançlar! 😉